Adamićev gat

TIHI PROTEST ‘Stavi nešto ružno na metalnu ogradu – da se riva vrati gradu’

Biljana Savić

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Građanska inicijativa pozvala je građane da dodatno naruže ionako ružnu ogradu postavljenu prije nekoliko dana, a performans su nadopunili i članovi Predsjedništva Liste za Rijeku»Stavi nešto ružno na ogradu da se riva vrati gradu« simpatično je sročena građanska inicijativa jedne riječke Facebook grupe koja je pozvala građane da jučer od 14 do 17 sati spontano dodatno naruže ionako ružnu metalnu ogradu, postavljenu prije nekoliklo dana na riječkoj rivi, odnosno Adamićevom gatu i da urese ogradu nekom lijepom smrdljivom čarapom ili starim loncem.


»Molimo bez uništavanja tuđe imovine. Tihi protest. Okači, fotkaj i odi na pivu«, poručili su organizatori na Facebooku.


Jučer do 15 sati zatekli smo tek jednog građanina koji se odazvao ovoj inicijativi, Borisa Kurilića, koji je okačio japanke, stare čizme, ofucane traperice i čarape.
– Ilegalni migranti iz ugroženih područja kao što su Monaco, i Monte Carlo, na improviziranim plovilima potražili su privremeno ilegalno utočište u riječkoj putničkoj luci. Da ih zaštiti od zlonamjernih domorodaca, državna Lučka uprava je, u nedostatku prikladnog sredstva – žilet-žice – i vodeći brigu o novcu poreznih obveznika, utrošila svega nekoliko stotina tisuća kuna da sklepa željeznu zavjesu od inoxa i postavila schengensku granicu usred gradske putničke luke. Ovo iza ograde je jedno od improviziranih plovila ilegalnih migranata koji ovih dana ilegalno borave u ilegalnoj marini pored zgrade u kojoj boravi Lučka uprava, a ovo na ogradi je moj skromni doprinos u odjeći i obući za nesretne migrante – ironično je kazao Kurilić.


Podsjetimo, buru je podigla metalna ograda koju je Lučka uprava postavila na zapadnom dijelu riječke rive, odnosno Adamićevog gata. Prva je protestirala Akcija mladih, a potom i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je kazao da ga je i samoga iznenadila ta ograda koju bi, kazao je, trebalo maknuti ili joj barem promijeniti oblik. No, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa kazao je da se zasad neće micati ograda, da ona služi isključivo zaštiti, sve dok je na rivi parkiralište, koje bi istekom koncesije trebalo nestati s rive u svibnju ove godine. A, tad će se, kazao je Vukorepa, ukloniti i ograda.


Na novo ruglo na rivi jučer su upozorili i članovi predsjedništva Liste za Rijeku Sandi Basić, Predrag Miletić, Henriet Bilandžić i Darko Cvitković te vijećnik Liste za Rijeku u Mjesnom odbnoru Luka Mladen Pantar.


– Mjesec dana prije inauguracije grada Rijeke u Europsku prijestolnicu kulture, na Adamićevom gatu niknuo je kavez ili barijera koja razdvaja Parkiralište »Putnička obala« i privezište za brodice između Adamićevog gata i ugostiteljskog objekta »Boonker«. Sasvim očekivano, ova instalacija je razbjesnila građane koji su ionako razočarani sporošću kojom se centar Rijeke otvara moru. Osim što je ograda ružna, postavljanje ovakve barijere je suprotno zakonu jer Adamićev gat nije luka nautičkog turizma nego dio luke otvorene za javni promet. Pozivamo nadležne institucije da ogradu uklone u što kraćem roku, a građane na nastavak pritiska prema uzurpatorima. Ne želimo kavez na riječkoj rivi, istaknuli su okupljeni predstavnici Liste za Rijeku.