Erasmus+ projekt

Tech.Library: Kako Gradska knjižnica Rijeka razvija poboljšane usluge za slijepe i slabovidne osobe

Ingrid Šestan Kučić

Foto Mateo Levak

Foto Mateo Levak

Uz web platformu i video zapise to je i priručnik s preporukama najbolje prakse, razvijenim na jezicima partnera, ali i na engleskom jezikuS ciljem umrežavanja i razmjene iskustava s drugim knjižnicama i organizacijama Gradska knjižnica Rijeka danas je organizirala susret “Knjižnične usluge za slijepe i slabovidne korisnike u Gradskoj knjižnici Rijeka” na kojem su predstavljeni rezultati Erasmus+ projekta Tech.Library (Tech.Library: Enhance Public Library Services for Visually Impaired Users through ICT tools and training).


Riječ je o projektu u okviru kojeg je nastala web platforma TECH.LIBRARY koja pruža informacije, video zapise i materijale za obuku i demonstraciju te mnogo sadržaja korisnih za poboljšanje digitalnih kompetencija u radu sa slijepim i slabovidim osobama.

Navodeći kako su digitalne tehnologije i online alati ključni čimbenici za promicanje poboljšanih knjižničnih usluga za slijepe i slabovidne korisnike Emili Ilić iz Gradske knjižnice pojasnila je da su projektne aktivnosti ostvarile tri ishoda, a uz web platformu i video zapise to je i priručnik s preporukama najbolje prakse, razvijenim na jezicima partnera, ali i na engleskom jeziku.


– Financiran u okviru programa Erasmus+, projekt će imati dugoročni učinak na profesionalni razvoj knjižničnog osoblja u ICT metodologijama, istovremeno poboljšavajući njihove ključne vještine i potičući mnogo veću uključenost knjižnice, poboljšavajući ključne usluge namijenjene slijepim i slabovidnim korisnicima diljem Europe.


Osim Gradske knjižnice Rijeka, u projektu sudjeluje i šest partnera iz pet europskih zemalja, pet javnih knjižnica i jedna nacionalna knjižnica.Zajednica općina Romagna Faentina iz Italije glavni je koordinator projekta, a partneri su Gradska knjižnica Ljubljana iz Slovenije, Nacionalna knjižnica Rumunjske, Regionalna knjižnica Veliko Tarnovo iz Bugarske i Općina Maszalaca iz Latvije, kazala je Ilić.


Dodajući da projekt Tech.Library ima fokus na tri važna elementa Ilić je objasnila da je cilj podržati razmjenu najboljih praksi između knjižnica uključenih u projekt, proširiti digitalne kompetencije knjižničnog osoblja te uspostaviti mrežu knjižnica za suradnju, a suradnička mreža ostat će na snazi i nakon završetka projekta.


– U sljedećoj fazi, koja je pred nama, intencija je uključiti veći broj knjižnica kojima je dostupna izrađena web platforma i njeni sadržaji.


Prilikom izrade web stranice vodilo se računa o više važnih elemenata, kao što su dovoljna razina kontrasta i upotreba fonta visoke čitljivosti, istaknula je Ilić.


Cjelokupna vrijednost projekta iznosi 250 tisuća eura, a Ivan Babić iz Gradske knjižnice napomenuo je da je u okviru projekta otvoren i online tečaj na engleskom jeziku koji je otvoren za sve polaznike.