Sporno natjecanje

Talijani ovog vikenda organizirali utrku na Grobniku. Je li održavanje te manifestacije bilo neodgovorno?

Edi Prodan

Ilustracija NL

Ilustracija NL

Ne da se ne ponašamo neodgovorno, sasvim suprotno; ponašamo se i više nego odgovorno prema zdravlju svih naših djelatnika, onih u stalnom radnom odnosu kao i vanjskim suradnicima, prema zdravlju Hrvatske, ali i prema dogovorenom poslu koji smo imali s motociklistima iz ItalijeGovoreći o zabrani okupljanja, dožupan Boras Mandić jučer je kazao kako se apelira na organizatore da odgode manifestacije na kojima sudionici dolaze iz rizičnih područja. Organizatori se, međutim, često takvih mjera ne pridržavaju.


– Riječ je o organizatorima koji se ponašaju neodgovorno. Ne može se održati na Automotodromu manifestacija nakon što je izdana jasna preporuka da ukoliko dolaze posjetitelji iz Italije, da se ta manifestacija ne održi. To je neodgovorno ponašanje, poručio je dožupan.


Direktor Automotodroma Grobnik Zdenko Šantić uzvraća, pak, da nema govora o neodgovornom ponašanju.
– Ne da se ne ponašamo neodgovorno, sasvim suprotno; ponašamo se i više nego odgovorno prema zdravlju svih naših djelatnika, onih u stalnom radnom odnosu kao i vanjskim suradnicima, prema zdravlju Hrvatske, ali i prema dogovorenom poslu koji smo imali s motociklistima iz Italije.


Prvo i najvažnije, talijanski su motociklisti na Grobnik stigli u petak te su natjecanje završili u nedjelju, dakle prije zabrane koja je u nedjelju stupila na snagu u Italiji. Mi smo se pak organizirali maksimalno profesionalno i odgovorno. Prije samog početka događanja, u subotu, našu su pripremu provjerili epidemiolozi i policija. Nitko od gostiju iz Italije nije došao u kontakt ni s kim iz naših redova, sve su prostorije bile zaključane, svi su ugovori i plaćanja obavljeni elektroničkim putem, najmanje udaljenosti između pojedinih djelatnika i gostiju bile su i po stotinu metara i to na otvorenom prostoru, uz vedro, burno vrijeme. Ono što pokazuje našu maksimalnu odgovornost je i podatak da se u ponedjeljak na treningu kod bas nalazila motociklistička ekipa MUP-a, prostorija koju su koristili je u cijelosti dezinficirana. I prema mišljenju struke organizacija događanja bila je na takvoj razini da nikakvog prenošenja virusa apsolutno nije moglo biti, istaknuo je Šantić.


​Inače, na Automotodromu je održana manifestacija King of Grobnik u organizaciji tvrtke Bobo Racing iz Vittoria Veneta, grada u pokrajini Veneto.


Dožupan Boras Mandić pak tvrdi da je Automotodrom poslao upit županijskoj pročelnici za zdravstvo Đuliji Malatestinić još krajem veljače, o ponašanju vezanom za koronavirus. Ona u odgovoru navodi mišljenje Zavoda za javno zdravstvo koji preporučuje izbjegavanje okupljanja osoba iz rizičnih područja Kine, Južne Koreje te pokrajine Veneto i Lombardija u Italiji.