Tehnički sposobni

Talijani dobili prvu potvrdu Ministarstva za trajekt do Porozine, čekaju se lučke uprave

Orjana Antešić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran KaruzaRIJEKA – Trajekt »Giuseppe Franza« dobio je potvrdu od hrvatskog Ministarstva mora, prometa i veza potvrdu da je tehnički sposoban za obavljanje pomorske kabotaže, priopćili su iz talijanske grupacije Caronte&Tourist, koja je vlasnik ovog broda.


– Potvrđeno je da je tehnički podoban za obavljanje usluge prijevoza između Rijeke i Porozine i obratno. Jedino ograničenje potvrde je da nije dopušten istovremeni prijevoz putnika i opasnog tereta, navodi se u priopćenju talijanskog brodovlasnika, u kojem se iskazuje uvjerenje da će nakon ove potvrde resornog ministarstva uspjeti ishodovati i sve ostale dozvole i suglasnosti koje su nužne da bi ovaj talijanski trajekt mogao komercijalno zaploviti na liniji koja bi povezala Rijeku s otokom Cresom.


U svakom slučaju, Talijani su zasad prošli kroz prvo »zeleno svjetlo«, ali još ostaju suglasnosti Lučkih uprava Rijeke i Cresa u kojima još traže rješenja na koji se način može udovoljiti talijanskom brodaru, a da ne dođe do totalnog prometnog zagušenja užeg središta Rijeke, odnosno pristaništa Porozina.
Kao što je poznato, Talijani su planirali ovu liniju voziti od 15. srpnja do 15. rujna pa ako je ova turistička sezona za njih praktički izgubljena, možda ona 2020. ne bude.