Vijeće romske manjine

Svjetski dan Roma u Rijeci će biti obilježen u svibnju, zajedno s proslavom Đurđevdana

Bruna Matičić

Foto Vedran KARUZA

Foto Vedran KARUZA

Romi žele živjeti ravnopravno kao ostali građani, imati pravo na obrazovanje i zaposlenje bez stigmatizacije, poručio je Surija MehmetiSvjetski dan Roma koji se obilježava 8. travnja, u spomen na prvi Svjetski kongres Roma održan u Londonu 1971. godine, zbog epidemiološke situacije ove će se godine proslaviti zajedno s proslavom Đurđevdana u svibnju, rečeno je na konferenciji za novinare što ju je organiziralo Vijeće romske nacionalne manjine Grada Rijeke.


Prisjetivši se razvojnog puta Roma, predstavnik Vijeća Surija Mehmeti naglasak je stavio na bogatu povijest i kulturu ovoga naroda koji je stoljećima stigmatiziran i diskriminiran te se osvrnuo i na sadašnju situaciju u Hrvatskoj i Europi.


– Izgleda da Europa nije dovoljno poradila na ravnopravnosti nacionalnih manjina kada su u pitanju najrizičnije skupine među kojima su i Romi. Naša prava se i dalje povređuju na svim razinama, od zaposlenja, obrazovanja i smanjenja siromaštva te nisu jednaka ostalim građanima.
Mi Romi trebamo se tri puta više boriti i iskazati da bi bili ravnopravni s ostalima, posebice prilikom zapošljavanja – kazao je Mehmeti te podsjetio da Romi, kojih je u Hrvatskoj službeno 17 tisuća, a neslužbeno 40 tisuća, danas uglavnom rade najteže, malo cijenjene i slabo plaćene poslove.


Dodao je kako su i Romi u Rijeci doživjeli diskriminaciju i uvredu nad svojim pravima i pravima na zadržavanje svojih objekata i obiteljskih kuća koje su sami osposobili te je istaknuo da pojedine romske obitelji ni danas nemaju uvjete dostojne života, kao i da se Rome sustavno zapostavlja i smatra manje važnima.


– Romi žele živjeti ravnopravno kao ostali građani, imati pravo na obrazovanje i zaposlenje bez stigmatizacije. Ne želimo više biti drugačiji i manje vrijedni od ostalih, želimo društvo zdravo, slobodno, ravnopravno i civilizirano.


Stoga, pružimo ruke jedni drugima i stvarajmo zajedničku budućnost u ljubavi i slobodi, a bez mržnje i nacionalizma – zaključio je Mehmeti, a na kraju je izrazio podršku Miloradu Pupovcu, referirajući se na nedavne političke trzavice.