Promicanje zdravog života

Svjetski dan joge u Rijeci obilježen na Molo longu

Filip Kušter

Foto M. Gracin

Foto M. GracinRIJEKA – Iako je 21. lipnja mnogima sinonim za prvi dan ljeta, za mnoge Riječanke i Riječane koji se bave jogom ovaj dan je još nešto više. Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je taj datum Međunarodnim danom joge, a mnogobrojni građani danas su sudjelovali u obilježavanju tog dana od ranih jutarnjih sati. Pedesetak prostirki bilo je spremno, a sve sudionike dočekalo je ugodno toplo i sunčano vrijeme. Ovaj događaj nastao je u organizaciji Udruge „Joga u svakodnevnom životu“ Rijeka, projekta „Rijeka – zdravi grad“ i nacionalnog programa „Živjeti zdravo“, dok su pokrovitelji bili Veleposlanstvo Republike Indije i Grad Rijeka.


Jutarnji program vodila je instruktorica joge iz Udruge Maja Stošić, a sve prisutne prigodno je pozdravio dogradonačelnik Marko Filipović koji je naglasio kako joga povezuje i stvara dobre odnose između država te da je ovo ujedno i otvaranje Molo longa građanima da budu što bliže moru. Izaslanstvo i ministarstvo iz Indije zahvalilo je prvotno UN-u što su prepoznali dobrobit joge kao načina holističkog pristupa harmoniji, globalnom miru i zdravlju te zahvalili Udruzi „Joga u svakodnevnom životu“ što sudjeluju u promicanju zdravog života.


Jedna od sudionica vježbe na Molo longu bila je studentica Antonia Peran.
– Važno je osvijestiti koliko je joga dobra i korisna ne samo na fizičkoj već i na psihičkoj i emocionalnoj razini. Zato vježbe nisu bile zahtjevne, mogli su vježbati i oni najmlađi i oni najstariji te svi jednako uživati – rekla je Peran. Važno je istaknuti da se građani sve više uključuju u vježbanje bez obzira na godine, spol ili religijsko opredjeljenje jer tako i sami vide koliko im ono pozitivno utječe na zdravlje. Rijeka se tako četvrti put stavila na međunarodnu kartu joge, s velikom perspektivom da će se s obilježavanjem nastaviti i u budućnosti.