Studentska mobilnost

SVEUČILIŠTE U RIJECI Raspisani su Erasmus natječaji. Rok za prijavu je treći travanj

Ingrid Šestan Kučić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

U okviru Erasmus natječaja za mobilnost osoblja, Sveučilište u Rijeci će dodijeliti financijsku potporu za održavanje nastave, odnosno stručno usavršavanje na inozemnim visokoškolskim ustanovama te u poduzećima i organizacijama u zemljama Europske unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Turskoj ili Makedoniji u idućoj akademskoj godini i to također u razdoblju od 1. lipnja 2020. do 30. rujna 2021. RIJEKA – Sveučilište u Rijeci raspisalo je Erasmus natječaje za mobilnost studenata u svrhu studiranja te za mobilnost osoblja u svrhu održavanja nastave i stručnog usavršavanja na inozemnim partnerskim ustanovama u akademskoj godini 2020./2021. Erasmus omogućava studentima da dio studijskih obveza na bilo kojoj razini studija umjesto na matičnoj ustanovi, obave na ustanovi u inozemstvu s kojom Sveučilište u Rijeci ima potpisan Erasmus ugovor o suradnji za iduću akademsku godinu. Najkraće trajanje studentske mobilnosti je 3 mjeseca, a najdulje 12 mjeseci.


Ranjive skupine


Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj te mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2020. do 30. rujna 2021. Student može dobiti Erasmus financijsku potporu za mobilnosti u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija: preddiplomsku, diplomsku i poslijediplomsku, neovisno o broju i vrsti mobilnosti, odnosno radi li se o studijskom boravku ili stručnoj praksi.


Sukladno preporuci Agencije za mobilnost i programe EU-a, studenti mogu dobiti dodatnu financijsku potporu od 200 eura mjesečno ako pripadaju nekoj od ranjivih skupina studenata, ukoliko u okviru natječaja zatraže dodatnu potporu te prilože dokaznu dokumentaciju. Dodatnu potporu mogu tražiti studenti slabijeg socioekonomsko statusa, izbjeglice i tražitelji azila, studenti čiji roditelji imaju nižu razinu obrazovanja, studentice u tehničkom, studenti u humanističkom području, stariji studenti, studenti s djecom, studenti koji rade uz studij, studenti koji studiraju u mjestu izvan mjesta prebivališta, studenti djeca hrvatskih branitelja, studenti pripadnici romske manjine, studenti iz alternativne skrbi te studenti beskućnici i oni koji se nalaze u riziku od beskućništva.
U okviru Erasmus natječaja za mobilnost osoblja, Sveučilište u Rijeci će dodijeliti financijsku potporu za održavanje nastave, odnosno stručno usavršavanje na inozemnim visokoškolskim ustanovama te u poduzećima i organizacijama u zemljama Europske unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Turskoj ili Makedoniji u idućoj akademskoj godini i to također u razdoblju od 1. lipnja 2020. do 30. rujna 2021. Nastavno i nenastavno osoblje može se prijaviti za mobilnost u svrhu: – održavanja nastave i podučavanja, što se odnosi na nastavno osoblje te u svrhu stručnog usavršavanja i osposobljavanja, što se odnosi na nastavno i nenastavno osoblje, a za nastavno je osoblje moguća i kombinacija održavanja nastave i podučavanja te stručnog usavršavanja i osposobljavanja za nastavno osoblje.


Rokovi


Rok za prijavu na natječaje je 3. travnja, a istovremeno je otovoren i Erasmus natječaj za mobilnost studenata u svrhu obavljanja stručne prakse u idućoj akademskoj godini. Studentska mobilnost u svrhu obavljanja stručne prakse traje najkraće 2 mjeseca, a najdulje 12 mjeseci te se može može ostvariti u zemljama EU-a, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj. Stručnu praksu moguće je obaviti u tvrtkama, ustanovama, organizacijama i ostalim subjektima koje imaju status pravne osobe.