Nova prilika

Sveučilište u Rijeci raspisalo novi Erasmus natječaj. Rok za prijavu za studij u inozemstvu je 12. rujna

Ingrid Šestan Kučić

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerRIJEKA – Sveučilište u Rijeci raspisalo je natječaj za mobilnost studenata radi studijskog boravka u ljetnom semestru 2023./2024. u okviru programa Erasmus+, a rok za prijavu je 12. rujna. Mobilnost se može ostvariti u zemljama Europske unije, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj te mora biti ostvarena u razdoblju od 1. siječnja 2024. do 30. rujna 2024.


Najkraće trajanje standardne studentske mobilnosti je dva mjeseca, a najdulje 12 mjeseci. U dogovoru s inozemnom institucijom studenti preddiplomskog i diplomskog studija mogu ostvariti i tzv. blended mobilnost – kratkoročnu fizičku mobilnost u trajanju od pet do 30 dana, uz obveznu virtualnu mobilnost prije, tijekom i/ili nakon fizičkog dijela mobilnosti. Blended mobilnost u svrhu studijskog boravka mora rezultirati s minimalno ostvarena 3 ECTS boda.


Studenti na poslijediplomskom studiju mogu tijekom studija ostvariti kratkoročnu fizičku mobilnost u trajanju od pet do 30 dana bez obvezne virtualne mobilnosti. U tom slučaju mobilnost ne mora rezultirati s minimalno ostvarena 3 ECTS boda. Razdoblje studija u inozemstvu može obuhvaćati i razdoblje stručne prakse.
Takvom kombinacijom stvaraju se sinergije između akademskog istručnog iskustva u inozemstvu, a može biti organizirana na različite načine, ovisno o kontekstu: jedna aktivnost slijedi drugu ili obje u isto vrijeme. Kombinacija je u skladu s pravilima financiranja i minimalnim trajanjem mobilnosti u svrhu studiranja. Na natječaj se mogu prijaviti studenti svih godina i razina studija. Izvanredni studenti mogu se prijaviti na natječaj i koristiti se financijskom potporom uz uvjet da za vrijeme trajanja mobilnosti pohađaju redovni studij u punom vremenu na sveučilištu domaćinu. Student može dobiti Erasmus financijsku potporu za mobilnosti u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija, neovisno o broju i vrsti mobilnosti.