Erasmus natječaji

Sveučilište u Rijeci nudi priliku za studij i praksu u inozemstvu

Ingrid Šestan Kučić

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Ilustracija / Foto Vedran Karuza

Rok za prijavu studenata za studijski boravak je 4. travnja, a Centar za međunarodnu mobilnost održavat će Erasmus info daneSveučilište u Rijeci raspisalo je Erasmus natječaj za mobilnost studenata u svrhu studiranja na inozemnim partnerskim ustanovama u zimskom semestru ili cijeloj akademskoj godini 2023./2024., kao i Erasmus natječaj za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse u okviru programa Erasmus u svim trećim zemljama koje nisu pridružene programu.


Erasmus za mobilnost omogućava studentima da dio studijskih obaveza na bilo kojoj razini studija umjesto na matičnoj ustanovi izvrše na ustanovi u inozemstvu s kojom Sveučilište u Rijeci ima potpisan Erasmus ugovor o suradnji za iduću akademsku godinu, a najkraće trajanje dugoročne fizičke studentske mobilnosti je dva mjeseca, a najdulje 12 mjeseci.


Studenti mogu ukoliko inozemna institucija nudi takvu opciju, ostvariti kombiniranu mobilnosti koja uključuje fizičku mobilnost u trajanju od 5 do 30 dana uz obveznu virtualnu komponentu, dok doktorandi mogu ostvariti kratkoročnu fizičku mobilnost u trajanju od 5 do 30 dana bez obvezne virtualne komponente.
Mobilnost se može ostvariti u zemljama EU, Norveškoj, Islandu, Lihtenštajnu, Srbiji, Makedoniji ili Turskoj te mora biti ostvarena u razdoblju od 1. lipnja 2023. do 30. srpnja 2024.


Student može dobiti Erasmus financijsku potporu za mobilnosti u ukupnom trajanju od 12 mjeseci za svaku razinu studija, neovisno o broju i vrsti mobilnosti, odnosno radi li se o studijskom boravaku ili stručnoj praksi.


Prethodno sudjelovanje u Programu za cjeloživotno učenje (potprogram Erasmus) i Erasmus Mundusu također se računa unutar maksimalnih 12 mjeseci mobilnosti na svakoj razini studija.


Sukladno preporuci Agencije za mobilnost i programe EU, studenti mogu dobiti dodatnu financijsku potporu od 250 eura mjesečno ako pripadaju nekoj od ranjivih skupina studenata te ukoliko u okviru natječaja zatraže dodatnu potporu i prilože dokaznu dokumentaciju.


Dodatnu potporu mogu tražiti studenti slabijeg socioekonomskog statusa, izbjeglice i tražitelji azila, studenti s potporom za uključivanje (posebne potrebe), studenti čiji roditelji imaju nižu razinu obrazovanja, studentice u tehničkom, studenti u humanističkom području, stariji studenti, studenti s djecom, studenti djeca hrvatskih branitelja, studenti pripadnici romske manjine, studenti iz alternativne skrbi te studenti beskućnici i oni koji se nalaze u riziku od beskućništva.


Rok za prijavu studenata za studijski boravak je 4. travnja, a Centar za međunarodnu mobilnost održavat će Erasmus info dane u suradnji sa sastavnicama Sveučilišta.


Broj financijskih potpora koje će Sveučilište u Rijeci dodijeliti za mobilnost studenata radi obavljanja stručne prakse ovisi o raspoloživosti sredstava, a studenti koji se prijave na natječaj i zadovolje uvjete natječaja, a ne uđu u krug stipendiranih studenata, mogu na razmjenu otići o vlastitom trošku.


Mobilnost se može ostvariti u nepridruženim zemljama cijelog svijeta te mora biti ostvarena u razdoblju od 15. veljače 2023. do 30. srpnja 2024.


Najkraće trajanje standardne studentske mobilnosti je dva mjeseca, a najdulje 12 mjeseci.


U dogovoru s inozemnom institucijom, studenti preddiplomskog i diplomskog studija mogu ostvariti i kratkoročnu fizičku mobilnost u trajanju od 5 do 30 dana uz obveznu virtualnu mobilnost prije, tijekom ili nakon fizičkog dijela mobilnosti.