Kamo nakon srednje

Ovo su najpoželjniji studiji u Hrvatskoj. Sveučilište u Rijeci ima nekoliko “hitova” na koje će biti teško upasti

Ingrid Šestan Kučić

Sveučilište u Rijeci ima nekoliko posebno privlačnih studija /Foto Damir Škomrlj

Sveučilište u Rijeci ima nekoliko posebno privlačnih studija /Foto Damir Škomrlj

Na logopediji kvota je trideset mjesta, a studij je za sada prijavilo 609 kandidata, za 42 mjesta na psihologiji prijavila su se 752 kandidata, a za 30 mjesta studija fizioterapije zainteresirano ih je 639RIJEKA – Prema podacima iz Nacionalnog informacijskog sustava, prijave na visoka učilišta Agencije za znanost i visoko obrazovanje, gledajući omjer broja prvih prijava i kvote najpoželjniji studija u Hrvatskoj, i ove je godine logopedija na Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu prva, a slijedi jednopredmetni studij psihologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te stručni studij kriminalistike koji izvodi Visoka policijska škola u Zagrebu.


Prema toj rang ljestvici, koja u omjer dovodi broj prvih prijava i upisne kvote, najbolje rangiran preddiplomski studij riječkog Sveučilišta je studij medicine Medicinskog fakulteta koji je zauzeo visoko šesnaesto mjesto među čak 865 studijskih programa u Hrvatskoj. Za 130 upisnih mjesta na tom studiju, do sada se prijavilo čak 1.416 maturanata, a njih čak 257 taj je studij označilo kao prvi izbor. S obzirom na broj upisnih mjesta, na jedno upisno mjesto tog studija želi nešto više od 10 kandidata.


Logopedija – pogodak


Međutim, velika konkurencija za upis ne vlada samo na tom studijskom programu, jer i ove su se godine među najtraženijim programima našli psihologija Filozofskog fakulteta, ali i studij fizioterapije Fakulteta zdravstvenih studija. Riječ je o studijskim programima koji su već godinama u samom vrhu interesa maturanata, gdje se za jedno upisno mjesto bori više od 20 kandidata. Tako su se do sada za 42 upisna mjesta psihologije prijavila 752 kandidata, a za 30 mjesta studija fizioterapije njih 639.
Težak dolazak do upisnog mjesta čeka i maturante koji su odabrali novi studij logopedije, jer za jedno upisno mjesto, prema sadašnjim podacima, bori se također 20 kandidata. Naime, za 30 mjesta prijavilo se 609 maturanata, a na riječkom Sveučilištu takav su odaziv i očekivali, no rektorica prof. dr. Snježana Prijić Samaržija kaže da se ipak tako velik interes nije očekivao.


TOP 10 STUDIJA U RIJECI


1. MEDICINA
130 mjesta, 1.416 prijava
2. PSIHOLOGIJA
42 mjesta, 752 prijave
3. FIZIOTERAPIJA
30 mjesta, 639 prijava
4. LOGOPEDIJA
30 mjesta, 609 prijava
5. POSLOVNA
EKONOMIJA (financije i računovodstvo)
250 mjesta, 572 prijave
6. DENTALNA MEDICINA
30 mjesta, 554 prijave
7. PRAVO
200 mjesta, 533 prijave
8. GRAĐEVINA
85 mjesta, 422 prijave
9. BIOTEHNOLOGIJA
48 mjesta, 413 prijava
10. RAČUNALSTVO (Tehnički fakultet)
52 mjesta, 353 prijave

– Očekivali smo velik interes studenata za studij logopedije, ali ipak ne toliko velik. Svjesni smo da je ovo područje zanimljivo budućim studentima, kao i činjenice da ga studenti biraju zbog visoke deficitarnosti kadra i velikih šansi za zapošljavanje. U svjetlu ovogodišnjih prijava i rezultata, svakako ćemo razmisliti o povećanju nastavnih kapaciteta i kvote za sljedeću akademsku godinu. Potreba grada i regije za ovim kadrom je urgentna, tako da je ovaj interes siguran znak da ćemo uskoro imati dobre stručnjake. U svakom slučaju, ovo je potvrda da se u sinergiji s lokalnom upravom i samoupravom i kolegama stručnjacima, unatoč svim poteškoćama i preprekama, ipak može napraviti iskorak koji nailazi na ovakav izvrstan odjek kod mladih ljudi, ističe rektorica.


Teško do mjesta


Među prvih stotinu studijskih programa po broju prijava ušli su još neki programi riječkog sveučilišta koji će također imati predznak teškog dobivanja mjesta. Naime, za 30 upisnih mjesta dentalne medicine prijavila su se 554 kandidata, dok se za 200 upisnih mjesta studija prava Pravnog fakulteta prijavilo njih 533.


Ukupno 85 upisnih mjesta studija građevinarstva Građevinskog fakulteta žele 422 kandidata, a 52 mjesta studija računalstva Tehničkog fakulteta trenutno žele 353 maturanata. Biotehnologiju, koja raspolaže s upisnom kvotom od 48 mjesta, želi upisati 413 kandidata, a za preddiplomski studij poslovne ekonomije, smjera financije i računovodstvo, koji raspolaže upisnom kvotom od 250 mjesta, prijavila su se 572 kandidata.


Online prijemni za logopediju i dentalnu medicinu


Svi koji žele upisati novi studijski program logopedije na riječkom sveučilištu, uz prijavu studija na Postani student trebaju obaviti i online prijavu na sam studij te priložiti potvrdu nadležnog liječnika specijalista školske medicine o zdravstvenim i psihofizičkim sposobnostima za studij, kao i dokaz o uplati troškova provjere preduvjeta u iznosu od 250 kuna. Za pristupanje ispitu kandidati će morati ispuniti i neke tehničke preduvjete, a riječ je o računalu s funkcionalnom integriranom ili vanjskom prednjom kamerom, zvučnikom i mikrofonom, kao i o stabilnoj internetskoj vezi.


Pristupanje online dodatnoj provjeri izgledat će tako da će pristupnicima na e-mail adresu stići točan termin održavanja online dodatne provjere, kao i poveznica za pristup. Kandidati će morati imati pripremljenu osobnu iskaznicu te kemijsku olovku i papir, a procjena traje od 10 do 15 minuta.


Zbog epidemiološke situacije i Fakultet dentalne medicine u Rijeci test manualne spretnosti održat će online. Za vrijeme trajanja testa bit će potrebna internetska veza, a za potrebe kontrole prilikom testiranja, aplikacija će pristupnika nekoliko puta tijekom izvođenja testa fotografirati pomoću prednje kamere koja mora biti u funkciji kako bi se provjerilo je li pristupnik u prostoriji sam i odrađuje li testiranje on osobno.