Mrtvi kapital

Sveučilište bez investitora za budući studentski dom: Trošni neboder u Prvomajskoj čeka treću sreću

Ingrid Šestan Kučić

Foto: Damir Škomrlj

Foto: Damir Škomrlj

Zgradu je prije dvije godine DUUDI ustupio Sveučilištu u Rijeci za jednu kunu, a u planu je devastirani neboder putem javno-privatnog partnerstva preinačiti u moderan studentski domRIJEKA Jedno od otvorenih pitanja koje će naslijediti novi rektor Sveučilišta u Rijeci po stupanju na dužnost je bivše prenoćište HŽ Infrastrukture u Prvomajskoj ulici. Riječ je o neboderu koji je prije dvije godine Sveučilištu za jednu kunu ustupio Državni ured za upravljanje državnom imovinom, s namjerom da se devastirani objekt pretvori u studentski dom.


Posao je pripao sveučilišnoj tvrtki Kampus d.o.o. Iako se ideji pristupilo s puno entuzijazma, neboder još uvijek nije poprimio planirani izgled. Razlog tome, kaže rektor Sveučilišta u Rijeci prof. dr. Pero Lučin, je činjenica da se na raspisanim natječajima nije uspjelo doći do partnera koji bi financirao projekt.


Potraga za novcem


– Procijenili smo da ne možemo dobiti financiranje kroz EU fondove. Pokušavali smo kroz javno-privatno partnerstvo. Bilo je interesa, ali nikako da krene. Možemo neboder vratiti DUUDI-ju, ali što će on s njime? To nije samo pitanje potrebe sveučilišta, nego šire pitanje i mislim da bismo svi trebali zapeti oko toga – objašnjava rektor.
Vrijednost petnaest katova visokog nebodera koji je sveučilištu pripao za jednu kunu je 25 milijuna kuna, a u planu tvrtke Kampus je da će po završetku adaptacije neboder raspolagati s 8.670 četvornih metara korisne površine. No, da bi se to postiglo, potrebno je osigurati 30 milijuna kuna investicija koje se, kaže direktor tvrtke Kampus Ivan Roje, još uvijek traže.


– U planu je da ćemo ove godine raspisati još jedan natječaj. I dalje ne odustajemo od modela javno-privatnog partnerstva jer nam se takav način financiranja čini najadekvatniji. Do sada smo raspisali dva natječaja, bilo je zainteresiranih investitora, no kada se sve trebalo finalizirati, investitor je odustao – ističe Roje.


Ono što bi u partnerstvu s potencijalnim investitorom godinama devastiran neboder trebao postati, je studentski dom s 252 »pametne« sobe koje će raspolagati sa šestotinjak ležajeva. Bit će to zgrada visoke energetske učinkovitosti, vrijedna 70 milijuna kuna, a sadržavat će i teretanu te ugostiteljski objekt. Na svakom će se katu nalaziti i dnevni boravak koji će služiti za druženje studenata.Bivše željezničko prenoćište sagrađeno je 1980. godine, a zatvoreno je posljednjeg dana 2007. godine. Otad je prepušteno propadanju.


Tvrtka HŽ Infrastruktura je prvi put pokušala prije sedam godina prodati neboder u Prvomajskoj ulici po početnoj cijeni od 50 milijuna kuna, ali bezuspješno. Pokušaj prodaje ponovljen je u nekoliko navrata, a među potencijalnim kupcima proteklih se godina spominjao Grad Rijeka. Interes je pokazao i GP Krk koji je na jednom od natječaja za kupnju nebodera ponudio 7,3 milijuna kuna, što je HŽ odbio kao premali iznos.


U međuvremenu su u HŽ Infrastrukturi došli na ideju da dugoročno iznajme objekt, uz uvjet da ga najmoprimac obnovi, no i potraga za takvim partnerom bila je bezuspješna, a sada predstoji iskušavanje treće sreće u potrazi za investitorom.Aneks kao hostel


Trenutno se na svakom katu nalazi jedan zajednički sanitarni čvor. U planu je napraviti jedan sanitarni čvor za dvije sobe, kao i proširiti kvadraturu soba zatvaranjem balkona. Prema izračunima trenutno je 35 do 40 posto građevinskih radova gotovo, a budući bi dom trebao biti i komercijalnog karaktera. Naime, aneks zgrade u kojem je nekada bila smještena ambulanta preuredit će se u hostel s 51 ležajem, što kapacitetima odgovara jednom autobusu posjetitelja. Plan je da se aneks kao hostel koristi tijekom cijele godine, dok će se ostali smještajni kapaciteti pretvoriti u hostel tijekom ljetnih mjeseci, kada ne bude studenata.


Na posljednjoj etaži nebodera planirane su sobe većeg standarda za gostujuće profesore ili pak komercijalni smještaj, a budući studentski dom koji će prvenstveno služiti za smještaj studenata obližnjih fakulteta koji se neće seliti u studentski kampus, zajedno s postojećim studentskim naseljem i smještajnim kapacitetom u Kampusu osigurat će studentima riječkog sveučilišta smještajni kapacitet od 1.500 do dvije tisuće ležajeva.