Veli grad na brege

Svečanom akademijom i dodjelom nagrada obilježena 20. godišnjica Grada Kastva

Andrej PetrakGrupa 12, koju čini šestero cijenjenih kastavskih umjetnika: Branko Jani Kukurin, Saša Jantolek, Željan Pavić, Meri Trošelj, Marko Valjak i Mirna Marmilić svom gradu na Dan Grada Kastva darovala je izložbu u Galeriji Sv. Trojice. Kastavski umjetnici izložili su svoj hommage Ivanu i Vincentu iz Kastva, te njihovom poznatom »Plesu mrtvaca«, a kako je pojasnila voditeljica izložbenog programa Kastafskog kulturnog leta Jelena Milić, šestero umjetnika svako u svom osobnom stilu, stvorilo je narativ veze lokalne kulturne baštine i suvremenih društvenih tema.


– Ikonografski motiv »Plesa mrtvaca« u Srednjem vijeku nastao je kao reakcija na veliku epidemiju crne kuge, dok su umjetnici okupljeni u Grupu 12, ovu temu stavili u širi suvremeni društveni kontekst, osvrnuvši se na strahove koji postoje u današnjici, rekla je Milić.


 Jani Kukurin u ime Grupe 12 objasnio je kako se šestero umjetnika prije šest mjeseci dogovorilo da će bez obzira na individualne stilove, inspiraciju i teme kojima se bave, okupiti u zajedničku grupu, kako bi dali težinu likovnosti grada Kastva i poboljšali vidiljivost Kastva kao centra kulture u Hrvatskoj i regiji.

Gradonačelnik Lukanović posljednjih dvadeset godina ocijenio je »novim dobom Kastva«.


Investicije  20 milijuna kuna


– Te 1993. godine nismo znali kako će izgledati put i razvoj grada, ali možemo se s ponosom osvrnuti na sve što smo učinili u proteklih 20 godina, jer život u Kastvu raste, a naša sredina sve više buja. Kastav je 1991. imao nešto manje od šest tisuća stanovnika, a danas ih ima skoro duplo. Lani je rođeno 118 novorođenčadi, a broj djece smještenih u vrtiću porastao je s njih 50 1993. godine na 270 upisanih protekle godine, rekao je Lukanović.


Istaknuo je više jasnih ciljeva koje je Gradska uprava postavila ispred sebe u idućim godinama: izgradnju Ceste 233 do Belića, nove objekte škole i vrtića te novo groblje.Na svečanoj akademiji odano je priznanje prvoj i dugogodišnjoj gradonačelnici od 1993. do 2005. godine Sonji Brozović Cuculić, njezinom nasljedniku u jednom mandatu Deanu Jurčiću, koji je sad već drugi mandat zamjenik gradonačelnika Ivici Lukanoviću, te svim dosadašnjim predsjednicima Gradskog vijeća: Branku Janiju Kukurinu, koji je tu dužnost obnašao od 1993. do 2001. godine, Ivi Mladeniću (2001.-2005.) te Daliboru Ćikoviću koji predsjeda Gradskim vijećem od 2005. godine do danas. Posebno priznanje za višedesetljetni rad odano je tajnici Grada Radojki Ravnić.– Za izgradnju svih ovih objekata bit će potrebne milijunske investicije, no ciljevi koje smo postavili ispred sebe su realni i jasni. Uostalom, dobivanjem milijunskog IPARD-a za izgradnju kanalizacije dokazali smo da smo spremni za ovakve podvige. Ove godine osigurali smo 20 milijuna kuna investicija na području Kastva, a da za to nismo dirali gradski budžet. Istovremeno nemamo prirez, imamo zanemarivu komunalnu naknadu, ne naplaćujemo parking niti korištenje sportske dvorane. Smanjili smo građanima davanja u krizi i stvorili ravnotežu. Nismo smanjivali subvencije za školu niti udrugama, jer držimo se stava da koji kilometar ceste možemo izgraditi i druge godine, a ne želimo dirati u javne potrebe naših građana i postignuti standard društvenog života naše zajednice. Kastav je postao mjestom za ugodan život, a to će i ostati u idućim godinama, rekao je Lukanović koji je ponovio poziv na zajedništvo i slogu, pod starom krilaticom kastavske Čitalnice: »Složimo se!«.


Kastavcima su na ovoj vrijednoj obljetnici čestitali Željko Jovanović u ime Vlade, Marko Boras Mandić u ime župana, te načelnik Matulja Mario Ćiković u ime načelnika i gradonačelnika riječkog prstena i Liburnije. Pisma čestitke poslali su predsjednik Repubike Ivo Josipović, riječki nadbiskup Ivan Devčić, načelnica PU PG Senka Šubat i riječki gradonačelnik Ivica Lukanović. U prigodnom programu nastupili su Muška i Ženska klapa Kastav, te Glazbeno društvo Spinčići.