Drastični korak

Sve manje kupaca: Zatvorena Vindija u paviljonu place na Brajdi

Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Foto Slavica Kleva

Nakon što su otvoreni radovi u Krešimirovoj ulici, potom izgubljeno autobusno stajalište kod Indexa i izmijenjen vozni red za linije 4, 3 i 5 tako da autobusi ne mogu skretati u Manzonijevu ulicu, promet se drastično smanjioVindija više ne stanuje u paviljonu na tržnici Brajda. Zatvoreno, ispražnjeno, a o nekim boljim vremenima ostali su svjedočiti prazni hladnjaci, pultovi, istrošene daske za rezanje mesa, plastični pladnjevi na komu su svakodnevno izlagali svježu piletinu, puretinu. Vindija je imala dva velika štanda za prodaju mesa i u produžetku prodajno mjesto za mliječne proizvode, sireve, sokove, suhomesnate proizvode. Više od godinu dana radili su na granici isplativosti, prodavači sumnjičavo klimali glavom, nezadovoljni brojem kupaca. Nakon što su otvoreni radovi u Krešimirovoj ulici, pa potom izgubljeno autobusno stajalište kod Indexa, ali i izmjenjen vozni red za linije 4, 3 i 5 s obzirom da autobusi ne mogu skretati u Manzonijevu ulicu, promet se drastično smanjio.


I kad je došlo vrijeme za obnovu hladnjaka, kupnju nove i modernije opreme, osvježenje izgleda prodavaonice, Vindija je ipak odlučila pribjeći za njih optimalnijem rješenju, zatvoriti trgovine, zahvaliti na suradnji i otkazati najam, a radnike preseliti u druge izmještene prodajne punktove. Nitko nije sretan ovakvim rješenjem, ali očigledno ono je u ovom trenutku bilo jedino moguće. U pavljonu su ostale tek dvije mesnice, jedna nasuprot druge.


-Tuga, što reći drugo, kazala nam je sugrađanka u prolazu, brže je izašla nego što se zadržala u paviljonu.
– Ma nemam riječi, kad pogledate malo bolje, bit će vam jasno da je ovo doslovno rečeno »stari« kvart. Na žalost, to su činjenice, u okolnim zgradama živi starija populacija koja ne kupuje na veliko, a s druge strane, otvorenih novih radnih mjesta i trgovina još manje, radovi na prometnici učinili su svoje, dodaje drugi kupac.


A prodavači na vanjskim štandovima i dalje ustraju u želji da se svi zajedno, njih četiri do pet stalnih prodavača, presele u paviljon. Njihova je ideja da se ovaj sadašnji prolaz na kojem su postavljeni bankovi pretvori u parkiralište, a sav život, kakav-takav, preseli u paviljon, zimi i ljeti.


Nedavno smo upitali Rijeka plus, gradsku tvrtku koja upravlja gradskim tržnicama, na koji način misle revitalizirati Brajdu. Odgovorili su između ostalog kako lokalitet tržnice Brajda prepoznaju kao svojevrsni potencijal te pripremaju aktivnosti realizacije plana i program revitalizacije, ne samo paviljona, nego i vanjskog prostora tržnice. No, zatvaranje Vindijina prostora samo je dodatni udarac, ne samo Rijeka plusu koji ostaje bez mjesečnog prihoda, nego i stanovnicima kvarta Brajda.