Svjetski dan dječjih prava

Svako peto dijete žrtva je nekog oblika zlostavljanja i zanemarivanja

Biljana Savić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

U više od 90 posto slučajeva nasilje ostane neprijavljeno, kazala je Antonija PintarČak 20 tisuća djece u Hrvatskoj gladuje, 100 tisuća djece u Hrvatskoj je zlostavljano, svako četvrto dijete u Hrvatskoj zlostavljano je i psihički, i fizički, svako peto izloženo je seksualnom nasilju, svaka treća žrtva je dijete mlađe od 10 godina, a dvije trećine nasilnika su članovi njihovih obitelji.


Jezivi su to podaci koje je iznijela predsjednica Centra za participaciju žena u društvenom životu Antonija Pintar u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad djecom i Svjetskog dana dječjih prava.


Cilj kampanje je promicati dječja prava, upozoriti na razmjere i brojne oblike zlostavljanja, istaknuti odgovornost države, institucija i svih odraslih za djelotvornu zaštitu te razvijati kulturu prevencije svih oblika nasilja i senzibilizirati javnost za potrebu zaštite djece od zloupotrebe, nasilja i raznih oblika diskriminacije.
– Svako dijete ima pravo na siguran i sretan život, nasilje ostavlja bolne tragove, a svi smo mi dužni to im osigurati. Odrasli moraju zaštititi djecu i pronaći put do njih, razgovarati s njima i pobrinuti se da dijete shvati da je žrtva nasilja, ukoliko jest, naučiti ih da se zauzmu za sebe, da ne šute o zlostavljanju i da se nikad ne osjećaju krivima i bespomoćnim zato što su žrtve, već da potraže pomoć.


Danas, zapravo, obilježavamo tri praznika – Europski dan prevencije seksualnog nasilja nad djecom koji je bio 18. studenoga, Međunarodni dan borbe protiv nasilja na djecom i Svjetski dan dječjih prava.


Dijelimo letke, tu smo da odgovorimo na upite građana i posavjetujemo ih.


Inače, Udruga radi besplatnu pravnu pomoć za svaku ženu koja nam se prijavi iz disfunkcionalnih obitelji, jer uz nju gotovo u pravilu jedno ili dvoje djece koji su izravno ili neizravno žrtve obiteljskog nasilja.


Pogotovo sada u doba koronavirusa kad smo svi više kod kuće, jer je broj obiteljskog nasilja za veći za 75 kaznenih djela u odnosu na prošlu godinu. Nažalost, taj broj će vjerojatno biti još veći do kraja godine, ako ne i dvostruko, kazala je Pintar i naglasila da je kršenje dječjih prava najteži oblik kršenja ljudskih prava.


– Svaki oblik nasilja nad djecom je neprihvatljiv. Nasilje nad djecom u obitelji u stalnom je porastu jer značajan utjecaj ima i pandemija. Uz ograničavanje kretanja i socijalnu distancu postoji još niz uzroka koji mogu povećati napetost unutar obitelji, a time i rizik od nasilja.


Svako peto dijete žrtva je nekog oblika zlostavljanja i zanemarivanja, no u više od 90 posto slučajeva nasilje ostane neprijavljeno, kazala je Pintar.