Tisuću zašto, tisuću zato

Svako dijete, odmah nakon dijagnoze, treba imati pravo na inzulinsku pumpu

Barbara Čalušić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

U kostrenskoj Narodnoj čitaonici skup djece i mladih s dijabetesom tipa 1U organizaciji udruga Mellitus iz Rijeke, Dijabetes kluba tip 1 iz Virovitice i Udruge Međimurski slatkiši jučer je u kostrenskoj Narodnoj čitaonici održan skup djece i mladih s dijabetesom tipa 1 pod naslovom »Tisuću zašto, tisuću zato o dijabetesu tip 1«.


Nakon što je proljetni lockdown odgodio njegovo održavanje, skup će nakon Kostrene biti održan u još dva grada, a cilj mu je upozoriti na potrebe i probleme oboljelih od ove bolesti koja se danas javlja u sve ranijoj dobi.


– Sve više mladih boluje od dijabetesa tipa 1 koji se javlja u sve ranijoj dobi. Najranije što znam jest da je dijete od šest mjeseci oboljelo od dijabetesa tipa 1.
Dijabetes tip 1 dolazi naglo, gušterača prestaje lučiti beta stanice i odmah treba prijeći na inzulin dok dijabetes tipa 2 uzrokuju razni faktori poput načina života i pretilosti te dolazi postupno povišenja šećera, objašnjava predsjednica Udruge Mellitus Adrijana Modrušan koja i sama boluje od dijabetesa tip 1.


– Prvo i osnovno nas oboljele od ove bolesti muči da nemamo ista prava i ona često ovise od grada do grada. Druga stvar su upisi djece u vrtić. Naime, svako dijete ima pravo na vrtić, no kod djece s dijabetosom tipa 1 problem je što moraju dobivati inzulin što dovodi do određenih restrikcija poput ograničenja boravka u vrtiću.


Problemi se nastavljaju i dalje u školi, a tu su i inzulinske pume koje se još uvijek ne nalaze na listi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje već ih nabavljaju bolnički odjeli, pojasnila je Modrušan navodeći da je stavljanje inzulinskih pumpi na listu HZZO-a jedan od prioriteta udruga koje okupljaju oboljele.


– Na razini cijele Hrvatske trenutno radimo da inzulinska pumpa dođe na listu HZZO-a, a tu pogotovo smatramo da djeca imaju pravo na dobivanje pumpe odmah po dijagnozi, zaključila je Adrijana Modrušan, predsjednica Udruge Mellitus.