Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

„Sva lica žene“ u organizaciji udruge U.Z.O.R. šalje snažnu poruku na kreativan način

Sanda Milinković

Foto: U.Z.O.R., Novi list arhiva, Privatna arhiva

Foto: U.Z.O.R., Novi list arhiva, Privatna arhiva

„Ove godine Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo kreativno, radosno, kroz umjetnost, darivanje, razgovore i druženje", kažu iz udruge.Udruga za zaštitu obitelji Rijeka (U.Z.O.R.), povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 22. rujna, organizira događaj „Sva lica žene“.


„Udruga sukladno svojoj misiji i u skladu sa svojim dugogodišnjem djelovanjem, aktivno se uključuje u obilježavanje ‘Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama’ smatrajući kako je odgovornost cijelog društva prema ženama koje su pretrpjele ili trpe nasilje u obitelji da ih se ne ostavi same te da se njihovu snagu da se suprotstave nasilju pretvori u društvenu i institucionalnu promjenu“, stoji u opisu događaja na njihovoj Facebook stranici.


„Ove godine Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježavamo kreativno, radosno, kroz umjetnost, darivanje, razgovore i druženje – novim spoznajama i prilikama u kojima žena može biti što poželi. Učinit ćemo to poklonivši našim sugrađankama simboličan dar – slobodu žene da bude i živi ono što ona jeste, sigurna i zaštićena, kroz događanje ‘Sva lica žene’“, dodaju iz udruge.
„Sva lica žene“ okupio je četiri vrsne riječke umjetnice pa će tako na Korzu portrete žena-prolaznica slikati Mirna Sišul, Tanja Blašković, Višnja Laginja i Luisa Ritoša.


„Taj dar, novi je komadić identiteta, odraz umjetničkog stvaralaštva koji oplemenjuje i potiče da njegujemo sve ono što žena jeste. U ovoj novoj perspektivi sebe, svaka će žena moći pronaći i potaknuti novu životnu snagu, njegovati svoju nježnost i/ili veličati jakost. Imat će priliku vidjeti sebe iz drugog kuta, na novi način i u procesu stvaranja i mijenjanja vlastitog identiteta prigrliti još jedan svoj sloj“, poručuju iz udruge.Voditeljica sigurne kuće, Paula Bogović, napominje da su ove godine Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama odlučili obilježiti iz neke drugačije perspektive koja osnažuje žene te da se nadaju da će kroz jezik kreativnosti uspjeti senzibilizirati javnost za ovu tematiku. Da je ovakvo nešto itekako potrebno, potvrđuje i podatak koji nam otkriva Bogović koja kaže da je u brojka nasilja nad ženama u porastu te da je potreba za udrugama i sigurnim kućama jako velika.


„Sve znatiželjne sugrađanke koje se žele vidjeti očima Mirne, Tanje, Višnje ili Luise, na štandu će se moći predbilježiti za svoj termin portretiranja koje traje do jedan školski sat“, kažu iz Udruge U.Z.O.R te pozivaju sve sugrađanke da im se pridruže na Korzu (kod Zare) u srijedu 22.09.2021., od 10 do 15 sati gdje će žene portretirati žene.


Spomendan

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se u spomen na Ljiljanu Hvalec, Gordanu Oraškić i Hajru Prohić, ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine kao i ranjenu Stanku Cvetković. Navedeni spomendan odredio je Hrvatski sabor odlukom od 15. listopada 2004. godine.