HGK Rijeka i Krug

Susret poduzetnica: ‘Žene kreiraju razvoj industrije’

Biljana Savić

U RH svaku petu tvrtku vodi žena, dok je u Europi svaka treća tvrtka pod vodstvom žene /  Snimio Sergej DRECHSLER

U RH svaku petu tvrtku vodi žena, dok je u Europi svaka treća tvrtka pod vodstvom žene / Snimio Sergej DRECHSLER

Samo 13 posto zaposlenih u ICT sektoru su žene, što je znatno niže od europskog prosjeka od 17 posto. Žene se često odlučuju za poduzetništvo iz potrebe da osiguraju financijsku sigurnost obitelji, a manje zbog vlastite ambicije. No, u kontrastu s navedenim, na globalnoj razini žene u pravilu uspješnije vode tvrtku, osiguravajući konstanti rast i dugoročni uspjeh i prosperitet tvrtke, kazala je Kesić ŠapićRIJEKA U povodom obilježavanja Dana žena, Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, u suradnji s riječkim ogrankom Hrvatske udruge poslovnih žena Krug, organizirala je 3. Susret poslovnih žena s temom »Žene kreiraju razvoj industrije«.


Direktorica Sektora za industriju HGK Tajana Kesić Šapić, naglasila je da, sukladno podacima FINE u 2017. godini udio žena poduzetnica raste i doseže dosad najveću brojku od 21.9 posto u ukupnom broju gospodarskih subjekata, što je porast od gotovo 4 posto naspram 2011.g godini te da u RH svaku petu tvrtku vodi žena, dok je u Europi svaka treća tvrtka pod vodstvom žene.


– Samo 13 posto zaposlenih u ICT sektoru su žene, što je znatno niže od europskog prosjeka od 17 posto. Žene se često odlučuju za poduzetništvo iz potrebe da osiguraju financijsku sigurnost obitelji, a manje zbog vlastite ambicije. No, u kontrastu s navedenim, na globalnoj razini žene u pravilu uspješnije vode tvrtku, osiguravajući konstanti rast i dugoročni uspjeh i prosperitet tvrtke, kazala je Kesić Šapić.
Susret brojnih poslovnih žena započeo je panelom na temu »Jačanje uloge žena u sektoru industrije«, a sudionice panela redom su bile vlasnice ili direktorice tvrtki koje se bave industrijskom proizvodnjom, pa čak i tekstilom, Primjerice, Ivana Kovač, direktorica tvrtke KAP-KO d.o.o. koja se bavi proizvodnjom uniformi, službenih kapa, oznaka i dijelova za uniforme.


Susret poslovnih žena, HGK Rijeka, snimio Sergej DRECHSLER


Susret poslovnih žena, HGK Rijeka, snimio Sergej DRECHSLER– Naše tržište su MORH, Ministarstvo pravosuđa, MUP. To su iznimno zahtjevni kupci, a da ne govorim o postupcima javne nabave, jer jedino tako im prodajemo svoje proizvode. Mi smo u pogonu žene, koje rade proizvode za gotovo pa isključivo za muškarce. Stanje u industriji je gotovo nikakvo, a posebice u tekstilnoj, pa smo se odlučile usko specijalizirati i uspjeli, kazala je Kovač, inače majka troje djece.


– Nije lako, ali dobrom organizacijom i planiranjem, nekako usklađujem obiteljske i poslovne obaveze, kazala je Kovač. Jasminka Korotaj, direktorica tvrtke Odjeća d.o.o. koja proizvodi ostatak za »klijente« tvrtke Ivane Koval, a to je zaštitna i službena odjeća i uniforme, kazala je da je 1992. godine počela situacija stani-pani.


– Ulovila sam se direktorskog mjesta u vrijeeme kad to nitko nije htio, tekstilna industrija nije imala nikakvu perspektivu. Kao pravnica sam si u Zagrebu mogla lako naći posao, ali nisam htjela da tvrtka tek tako propadne, pa sam našla nišu koja nas je spasila, odnosno tržište MORH-a, MUP-a i Ministarstva pravoduđa, kazala je Kotoraj i naglasila su joj vjetar u leđa dali upravo komentari muškaraca koji su govorili »Ma, gle ovu malu plavu, što si ona fantazira«.


Blaženka Datković članica je uprave tvrtke Metalac d.o.o., koja se bavi izradom i montažom proizvoda od metala. Zanimanje ne zvuči nimalo ženski, no gospođa Blaženka se snašla među radnima, uglavnom bravarima i inženjerima strojarstva.


Na panelu je sudjelovala i nova direktorica Industrijske zone Bakar Linda Sciucca, koja je na tu funkciju došla iz financijskog, odnosno bankarskog sektora.


– Sad sam na drugoj strani, u privredi, teže je, ali puno izazovnije, i nikad se više ne bih vratila u bankarstvo, kazala je.


Kako je rečeno, u Hrvatskoj ne postoji registar koji bi pratio žene u poduzetništvu, pa se u brojkama HGK oslanja na podatke iz FINA-e. Žene u poduzetništvo u Hrvatskoj najčešće ulaze u dobi od 35 dop 44 godine, a zanimljiv je statistički podatak da od 100 nezaposlenih osoba 15 žena pokrene vlastiti posao, dok to učini tek petorica muškaraca.


Najveći dio žena poduzetnika u prošloj je godini imala Bjelovarsko-bilogorska županija, a zatim Sisačko-moslovačka. Žene poduzetnice najčešće se susreću s problemima na bazi stereotipa, zatim zbog nedostatka infrastrukture za poduzetnice majke, kao što su nedostatak vrtića i jaslica koje rade poslijepodne, ali i nedovoljno modela financiranja za poduzetničke projekte žena, a imaju teškoće i kod podizanja kredita jer često nisu vlasnice nekretnina.


Postoji i zanimljiva usporedba, zapravo fenomen – muškarac koji je uspješan, ima više sljedbenika, a žena, što je uspješnija, ima više neprijatelja.