Interreg Italija-Hrvatska FRAMESPORT

Suradnjom do održivosti malih luka na Jadranu: Strateški europski program ide i ove godine

Sanja Gašpert

Za projekt je spremno sedam milijuna eura

Za projekt je spremno sedam milijuna eura

Projekt, započet u vrijeme poteškoća vezanih uz pandemiju COVID-19, uključuje sudjelovanje šesnaest talijanskih i hrvatskih projektnih partnera i dvanaest pridruženih partnera, jamčeći tako potpunu teritorijalnu pokrivenost jadranskog obalnog područjaRIJEKA – Strateški projekt prekogranične suradnje između Italije i Hrvatske pod nazivom FRAMESPORT, koji predstavlja akronim za »FRAMEwork initiative fostering the sustainable development of Adriatic Small PORTs«, započeo prošle godine, a sufinanciran europskim programom Interreg Italija-Hrvatska 2014.-2020., usmjeren je na poticanje održivog i integriranog razvoja luka na Jadranu, kako bi one postale istinski pokretači društveno-ekonomskog razvoja na jadranskim obalama.


Projekt, započet u vrijeme poteškoća vezanih uz pandemiju COVID-19, uključuje sudjelovanje šesnaest talijanskih i hrvatskih projektnih partnera i dvanaest pridruženih partnera, jamčeći tako potpunu teritorijalnu pokrivenost jadranskog obalnog područja. Kako se ističe u priopćenju, inicijativa na čijem čelu se nalazi Konzorcij za koordinaciju istraživačkih aktivnosti vezanih uz sustav Venecijanske lagune (CORILA) zaživjet će 2021. i završiti krajem 2022. godine, uz ulaganje više od sedam milijuna eura, od kojih je 85 posto financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).


Među partnerima nalazi se i konzultantska tvrtka Logoteam, primarno zadužena za promotivne aktivnosti. Pored komunikacijskih aktivnosti, stručni tim Logoteama provodi i ostale istraživačke i znanstvene aktivnosti u sklopu tehničkih radnih paketa.
– Zadovoljni smo i ponosni što se, nakon desetaka uspješno provedenih projekata sufinanciranih različitim instrumentima financiranja EU sredstvima kroz stručnu podršku klijentima, Logoteam našao i u ulozi projektnog partnera te što na taj način možemo direktno pridonijeti ostvarenju ciljeva projekta, naročito u vidu promocije projektnih aktivnosti i veće vidljivosti programa Interreg Italija-Hrvatska, ali i svojim stručnim znanjima u području pomorskog prijevoza, kaže direktor tvrtke Dražen Žgaljić.
Luke duž jadranskih obala suočene su s jednom složenom ekonomskom situacijom, dramatično pogoršanom pandemijom.


– FRAMESPORT prihvaća ovaj izazov i preuzima na sebe aktivnosti za razvoj malih luka i njihovih zaleđa u području obuhvaćenom programom Interreg Italija-Hrvatska, putem strategija koje podrazumijevaju implementaciju novih poslovnih modela radi unapređenja postojećih resursa, kao i poboljšanje kompetitivnosti i djelotvornosti, što će pružiti nove instrumente talijanskim i hrvatskim lukama i drugim djelatnostima povezanim s njima, kaže ing. Pierpaolo Campostrini, generalni direktor CORILA-e, vodećeg partnera projekta.