Stigla odluka

Sud kaže da je okolišna dozvola za Marišćinu valjana: Prihvaćeni argumenti ministarstva, odbijen Krizni Eko Stožer

Biljana Savić

Marišćina 7 Foto: Marko GRACIN

Marišćina 7 Foto: Marko GRACIN

Visoki upravni sud je potvrdio zakonitost i valjanost okolišne dozvole kojom se omogućuje cjelovita zaštita okolišaRIJEKA – Visoki upravni sud odbio zahtjev za poništavanje rješenja Ministarstva o okolišnoj dozvoli za CGO Marišćina.


Podsjećamo, Upravni sud u Rijeci je 2020. godine poništio okolišnu dozvolu za CGO Marišćina koju je izdalo ovo Ministarstvo. Prema mišljenju Ministarstva, sud je krivo tumačio europsko i nacionalno zakonodavstvo vezano za industrijske emisije te se Ministarstvo žalilo, a Visoki upravni sud ovime je sada potvrdio argumente Ministarstva.


Zaključno, Visoki upravni sud je potvrdio zakonitost i valjanost okolišne dozvole kojom se omogućuje cjelovita zaštita okoliša.
Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak je zaprimilo presudu Visokog upravnog suda u predmetu ishođenja okolišne dozvole društva Ekoplus d.o.o., Viškovo koje upravlja Centrom za gospodarenje otpadom Marišćina, a tom je presudom usvojena žalba Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te je poništena presuda Upravnog suda u Rijeci od 5. veljače 2020. godine.


Također, Visoki upravni sud je odbio tužbeni zahtjev tužitelja Udruge Krizni Eko Stožer Marišćina za poništavanje rješenja o okolišnoj dozvoli ovoga Ministarstva od 8. kolovoza 2019. godine.


Visoki upravni sud u svojoj presudi u potpunosti prihvaća argumentaciju ovoga Ministarstva kako u postupku donošenja rješenja o okolišnoj dozvoli nije bilo potrebno izraditi temeljno izvješće, a suprotno dosad izraženim stavovima Upravnog suda u Rijeci.