Velika obljetnica

Studentski centar Rijeka: Šest desetljeća rada na principu solidarnosti

Ingrid Šestan Kučić

snimio Vedran Karuza

snimio Vedran Karuza

Smještajni kapaciteti narasli su na 1.400 ležajeva, a usluga prehrane nudi se u 3 restorana, 4 bistroa, 2 buffeta i 6 caffe barovaRIJEKA – Studentski centar Rijeka, ustanova je koja više od pola stoljeća brine o standardu studenata Sveučilišta i Veleučilišta u Rijeci, a kao takva jedna je od najstarijih članica Sveučilišta koja je jučer prigodnom svečanošću obilježila punih šest desetljeća postojanja. Navodeći kao se radi o ustanovi koja je opstala punih 60 godina i svo to vrijeme radi na istom principu solidarnosti ravnatelj, Dinko Jurjević, kazao je da se cijena usluge svo vrijeme postojanja formira po istoj formuli.


Rast kapaciteta


– U okviru svojih djelatnosti Studentski centar studentima pruža usluge stanovanja, prehrane, privremenog ili povremenog zapošljavanja te organizira slobodno vrijeme studenata.U 60 godina smještajni kapaciteti narasli su na 1.400 ležajeva, a usluga prehrane nudi se u 3 restorana, 4 bistroa, 2 buffeta i 6 caffe barova. Zapošljavamo 260 djelatnika, a s obzirom da studenti smještaj primjerice u Studentskom naselju Ivan Goran Kovačić plaćaju 13 kuna te država dodaje 7 kuna razlika se pokriva iz drugih prihoda. Prvenstveno se radi o prihodima od djelatnosti zapošljavanja studenata. U posljednje vrijeme prihodi Studentskog centra pali su za više od 90 posto i zahvalni smo Vladi što nam je tu pomogla, a nadamo se normalizaciji poslovanja na jesen, kazao je ravnatelj.
S činjenicom da se pred Studentskim centrom nalazi izazovan period izazvan epidemijom koronavirusa složio se i predsjednik Radničkog vijeća, Marinko Mrkonjić, ustvrdivši da su zaposlenici itekako svjesni trenutne situacije, dok se predsjednik Upravnog vijeća prof. dr. Alen Ružić osvrnuo upravo na ulogu Studentskog centra u najkritičnijem periodu epidemije kada je ta ustanova dio kapaciteta ustupila za potrebe karantene. Pohvalivši brzu reakciju prof. dr. Ružić je zaključio da je to slika kako dobro ustrojen sustav predanih pojedinaca funkcionira.


Prepoznati u europskim okvirima


Predsjednica Studentskog zbora, Tea Dimnjašević, istaknula je pak da je riječki Studentski centar po ulaganju u studentski standard i studentskih život prepoznat ne samo u hrvatskim, već i u europskim okvirima, a slično je mišljenje iznijela i rektorica Sveučilišta u Rijeci, prof. dr. Snježana Prijić ocjenivši da se radi o Studentskom centru koji predstavlja iskorak među istim ustanovama u Hrvatskoj.
– Osim u infrastrukturnom radu Studentski centar posljednjih je godina veliki iskorak napravio u djelatnosti, a znamo da nije lako pratiti pratiti studente. Oni su najprogresivniji element svakog društva, kazala je rektorica.


Brojne posebnosti


Kao posebnosti Studentskog centra navela je uvođenje veganske i vegetarijanske prehrane, razvrstavanja otpada, uvođenje »plastic free« sustava, ozeljenjavanje površina, dok je kao dio visokog studentskog standarda rektorica izdvojila teretanu, bežični internet te niz različitih tečajeva, od kuharstva do samoobrane. Naime, uz smještaj, prehranu i zapošljavanje Studentski centar brine i o slobodnom vremenu svih studenata na način da nudi društveno–kulturne i sportske sadržaje poput izleta, izložbe, tečajeva fotografije, plesa, kuhanja, umjetničkih radionica te niza drugih sadržaja.
U trenutku osnivanja Studentski centar imao je kapacitet 216 ležajeva i to na dvije lokacije, na Sušaku i Podmurvicama, a osnovan je odlukom Kotarskog vijeća i Vijeća proizvođača za potrebe smještaja, prehrane, organiziranje aktivnosti studenata te vođenje njihove zdravstvene zaštite.