Suradnja

Studentska praksa u gradskoj tvrtki: Ovo bi trebalo povećati mogućnost zapošljavanja

Alenka Juričić Bukarica

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Od početka nove akademske godine, studentima treće i pete godine studija omogućit će se stjecanje praktičnih znanja u realnom okruženju, a time povećati i njihovu mogućnost zapošljavanjaRIJEKA – S ciljem povezivanja znanosti, obrazovanja i struke jučer je u prostorijama gradskog društva Poslovni sustavi d.o.o. potpisan Sporazum o suradnji za obavljanje stručne prakse studenata, i to između Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci i Poslovnih sustava. Sporazum su potpisali prof. dr. sc. Alen Host, dekan Ekonomskog fakulteta, i Danijel Paliska, član Uprave društva Poslovni sustavi zadužen za financije i kontroling, nabavu i internu reviziju komunalnih i trgovačkih društava u vlasništvu Grada Rijeke.


Ovim sporazumom se, naime, definira mogućnost da studenti riječkog Ekonomskog fakulteta odrade praktičnu nastavu u ovom gradskom društvu. To znači da će se već od rujna, dakle od početka nove akademske godine, studentima treće i pete godine studija omogućiti stjecanje praktičnih znanja u realnom okruženju, a time povećati i njihovu mogućnost zapošljavanja. Kako je prilikom potpisivanja Sporazuma istaknuo Paliska, studenti koji se odluče praksu odraditi u ovoj gradskoj tvrtki, imat će prilike iz prve ruke naučiti kako funkcioniraju Grad i gradski komunalni sustav.


– Na ovaj način ćemo spojiti obrazovanje i struku jer to je danas doista vrlo bitno. Kroz tih petnaestak dana, koliko će nam studenti biti ovdje, sigurno će steći nova znanja i uvid u poslovne procese jedne tvrtke, od financija, kontrolinga, računodvodstva do ostalih odjela.
Time će sigurno biti i bolje pripremljeni za tržište rada koje je danas jako zahtjevno. Ovaj Sporazum svakako označava početak uspješne suradnje između Ekonomskog fakulteta i naše tvrtke te se nadamo da će on biti od velike koristi studentima, rekao je Paliska, te dodao kako će studentima u Poslovnim sustavima biti omogućeno realno poslovno okruženje i područja u kojima se traže rješenja i vještine koje oni uče i razvijaju na fakultetu. Inače, prema riječima dekana Ekonomskog fakulteta, ovakve projekte, odnosno suradnje s različitim tvrtkama na provođenju praktične nasatve, EFRI provodi već više od pet godina.


– Došli smo do brojke od stotinjak tvrtki i institucija s kojima imamo potpisane Sporazume o ovakvoj suradnji i u kojima naši studenti odrađuju praktičnu nastavu. Kako nešto više od polovice naših studenata dolazi iz drugih županije, tako imamo potpisane sporazume i s tvrtkama i institucijama i izvan PGŽ-a.


Možemo reći kako je ovaj vid suradnje dobar i za tvrtke jer besplatno i legalno mogu dobiti studente na praksu ta dva tjedna i na taj način ustvari izbjegavaju ili skraćuju postupak skautiranja, odnosno potrage za novim kadrovima. To je svojevrsna selekcija kandidata od kojih dobar dio nakon završenog fakulteta u tim tvrtkama pronalazi i svoje radno mjesto, istaknuo je prof. dr. sc. Host, navodeći kako je ovo dobra prilika i da ljudi u tvrtkama ustvari i upoznaju svoje buduće potencijalne suradnike.


Nakon prakse – zaposlenje


Prema riječima prof. dr. Alena Hosta, od 40 do 50 posto studenata koji idu na praksu, nakon školovanja doista u tvrtkama u kojima su bili na praktičnoj nastavi, nađu i zaposlenje. Dekan EFRI-ja je također dodao kako trenutno oni koji završavaju ovaj fakultet nemaju problema s pronalaskom posla, dapače, fakultet ima i više upita od broja studenata koji trenutno završavaju svoje školovanje.


Što se same prakse tiče, ona je na neki način strukturirana pa se, primjerice, studente koji se žele baviti marketingom usmjerava u tvrtke koje se bave tim vidom posla. A njeno provođenje se provodi pod vodstvom i nadzorom nastavnika Ekonomskog fakulteta te uz mentore koji rade u samim tvrtkama tako da se doista radi o tome da studenti rade na poslovima kao i svi pripravnici.