Peticija

Studenti Pravnog fakulteta u Rijeci traže uvođenje petog ispitnog roka. Odgovorila im dekanica

Ingrid Šestan Kučić

Pravilnik o studiranju Sveučilišta u Rijeci predviđa samo tri ispitna roka u jednoj akademskoj godini. Naš fakultet daje i četvrti, tzv. dekanski kao izvanredan rok i stoga se za njega ne očekuje da poštuje razmak od 15 dana između dva rokaRIJEKA – Studenti Pravnog fakulteta Sveučilišta u Rijeci pokrenuli su javnu peticiju za uvođenje dodatnog ispitnog roka, a u svega dva dana peticija je prikupila 275 potpisa. Ono što studenti traže izvanredni jest 5. ispitni rok iz svih predmeta s mogućnošću izlaska na sve preostale nepoložene ispite s obzirom na izvanrednu situaciju s COVID-19 te za specifičnu i vrlo nepovoljnu akademsku godinu.


– Na mnogim kolegijima susreli smo se s opetovanim tehničkim poteškoćama pri održavanju online nastave i vrijeme prilagodbe nije bilo kratko, što je svakako utjecalo na samu kvalitetu izvođenja nastave i poremetilo nama studentima ritam učenja. Mnogi studenti su zbog neizvjesne COVID-19 situacije i prvenstveno brige za starije ukućane propustili ljetne rokove držeći se informacija danih na online sastancima, na kojima se posebno isticalo da će nam se osigurati dodatni termini za ispite, kako bi se olakšao završetak ove netipične akademske godine.


Termini i rokovi


Fakultet nije omogućio online ispite iz svih kolegija kao što su to napravili ostali fakulteti te se na kraju prešutno odustalo od svakog dodatnog roka i čak nam se otežala situacija time što su se 3. rok i dekanski nagurali u prvu polovinu 9. mjeseca što je izazvalo slabi izlazak na iste i lošu prolaznost na ispitima, stoji u peticiji studenata.
Međutim, dekanica Pravnog fakulteta prof. dr. Vesna Crnić Grotić ističe pak kako studenti već koriste izvanredan ispitni rok.


– Pravilnik o studiranju Sveučilišta u Rijeci predviđa samo tri ispitna roka u jednoj akademskoj godini. Naš fakultet daje i četvrti, tzv. dekanski kao izvanredan rok i stoga se za njega ne očekuje da poštuje razmak od 15 dana između dva roka. Treba imati u vidu da se u rujnu održavaju ispiti iz svih predmeta te da naprosto rujan nema dovoljno dana za tolike termine. Drugo, čini se da se ne razumiju najbolje pojmovi ispitnog roka i ispitnog termina. Fakultet je osigurao više ispitnih termina na nekim predmetima na kojima je to bilo moguće i od kojih su neki održani već krajem kolovoza. Ispiti i provjere su bili samo online u vrijeme lockdowna, ali u ljetnim ispitnim rokovima te u rujnu, kada su putovanja bila moguća te je omogućena socijalna interakcija općenito, na fakultetu – onsite su se održavali ispiti iz nekih predmeta na kojima su bile velike grupe i uz sve epidemiološke mjere. Studenti su od lipnja upoznati s ispitnim rokovima dok su od kolovoza upoznati s provedbom jesenskih ispitnih rokova. Obavijest studentima o provedbi ispita jasno potvrđuje da su ispiti dijelom online, a dijelom na fakultetu. Koliko smo upoznati i na svim drugim fakultetima ispiti se održavaju na taj način, odnosno u online i onsite modalitetima.


Dodatno, Pravni je fakultet na razini Sveučilišta i otvorio pitanje dodatnih ispitnih rokova zbog specifičnih okolnosti studiranja u vrijeme pandemije, a ne samo termina, no takvo rješenje nije podržano, pojašnjava dekanica.


Individualni pristup


Također ističe da je fakultet cijelo vrijeme trajanja krize redovito odobravao online ispite i posebne termine studentima po zamolbama i to po različitim osnovama i iz različitih razloga, kao što su bolesti studenta ili člana obitelji, trudnoća, mala djeca, nemogućnost putovanja, nedostatak opreme i štošta drugo.


– Fakultet, pored sustavnih rješenja, na individualnoj razini pristupa studentima u rješavanju njihovih teškoća izazvanih ovim novim okolnostima, pa tako posuđuje opremu studentima, omogućuje posebne termine kod opravdanih spriječenosti pristupanja ispitu u roku i slično. Postupak rješavanja svih zamolbi jasno je uređen, vrlo jednostavan i brz ako su studenti podnijeli odgovarajuću liječničku ili drugu potvrdu. Moram reći da do sada nismo imali slučaj da se studenti obraćaju medijima jer sve probleme uspješno rješavamo u izravnoj komunikaciji sa studentima, »u kući«, ali eto novo vrijeme nosi svoje. U tijeku ove koronakrize od samih početka krenuli smo s online komunikacijom sa studentima s ciljem rješavanja njihovih pitanja i nedoumica pa smo periodično, i na zahtjev studenata održavali online sastanke sa studentima te im pravovremeno davali informacije na web stranici, FB-u i drugim društvenim mrežama kao i putem Merlina, zaključuje prof. dr. Crnić Grotić.