Učenje i nova poznanstva

Studenti kroatistike šire zanimanje za svojom strukom: “Konferencijom potičemo mlade na aktivizam i istraživanje”

Katarina Blažević

USK "Idiom" djeluje već sedam godina, a ovo im je bila šesta međunarodna konferencija/Foto Facebook

USK "Idiom" djeluje već sedam godina, a ovo im je bila šesta međunarodna konferencija/Foto Facebook

Organizatori su se pobrinuli i za to da ne ostane sve samo na učenju pa su u večernjim satima zainteresiranima priuštili druženje uz kroatistički Alias, kao i razgovor s mladim piscima odnosno pobjednicima ovogodišnjih Riječkih perspektivaRIJEKA Na Filozofskom fakultetu u Rijeci već skoro punih sedam godina djeluje Udruga studenata kroatistike “Idiom” okupljajući riječke studente kroatistike željne stjecanja novih iskustava i znanja. Ovoga četvrtka i petka Idiomovci su organizirali šestu međunarodnu konferenciju, ovaj put pod nazivom “Bunt bunta u umjetnosti – suvremenost kroz prizmu umjetnosti” s popratnim sloganom “Gledaj (na)novo”.


– Upravo iz želje za stjecanjem iskustva i razmjenom istih niknula je i naša već šesta međunarodna konferencija u kojoj smo se ove godine odlučili baviti suvremenim, ali i interdiciplinarnim temama. Nadamo se da je ovo poticaj mladim istraživačima da se što više uključe u rad akademske zajednice i da razmjene svoja znanja – rekla je o cilju konferencije predsjednica USK “Idiom” Andrea Poje dodavši kako je ponosna što broj izlagača svake godine raste.


– Dvoje sudionika prošlogodišnje konferencije odlučilo se i na studentsku razmjenu upravo na našem Fakultetu, a s nama su bili ponovo i ove godine. Sve su to dokazi da konferencija potiče ne samo istraživanja unutar naše struke, već i nova poznanstva, prijateljstva pa i studentske razmjene – izjavila je Poje na otvorenju ovogodišnje konferencije.
Konferencija je okupila 23 sudionika s različitih studija koji su izlagali svoje radove iz područja suvremene književnosti i njezina odnosa prema tradiciji, dok su za plenarna izlaganja bili zaduženi dr. sc. Aidan John O’Malley, dr. sc. Iris Vidmar Jovanović te dr. sc. Dejan Durić.


– Dogovori za organizaciju konferencije krenuli su još krajem 2018. godine, a detaljan plan napravljen je početkom ove godine kada smo se prijavili na natječaj Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci. Kroz izlaganja smo se bavili društvenim kontekstom književnog stvaralaštva, odnosom prema tradiciji i problemom kanona, a cilj je bio i pokušati donijeti neke nove interpretacije i poglede na književnoumjetničke riječi – izjavila je predsjednica Organizacijskog odbora Marina Katić.


Organizatori su se pobrinuli i za to da ne ostane sve samo na učenju pa su u večernjim satima zainteresiranima priuštili druženje uz kroatistički Alias, kao i razgovor s mladim piscima odnosno pobjednicima ovogodišnjih Riječkih perspektiva. Idiomovci iz godine u godinu razvijaju interes mladih studenata za kroatistikom, a na konferenciji je Marina Katić i zaključila kako „itekako postoji i studentski aktivizam i istraživačka klica u svakome od nas ponaosob“.