Nije prvi put

Stropna žbuka pala na učenicu trećeg razreda: OŠ-SE Gelsi već godinama muku muči s urušavanjem

Ingrid Šestan Kučić

Palo je sedamdesetak centimetara žbuke / Snimio Mateo LEVAK

Palo je sedamdesetak centimetara žbuke / Snimio Mateo LEVAK

U posljednjih 17 godina čak se pet puta dogodio identičan incident, i najnoviji je, srećom, prošao bez većih posljedica. Školska zgrada stara je 150 godina, a čini se do problema dolazi zbog gustog prometaRIJEKA – Nastavni proces u OŠ-SE Gelsi prekjučer je prekinuo pad dijela žbuke sa stropa u učionici na drugom katu u kojoj su boravili učenici trećeg razreda, a komadi otpale žbuke završili su na glavi jedne učenice. Srećom, cijeli događaj, kaže ravnateljica Gloria Tijan, prošao je bez ikakvih fizičkih posljedica za učenicu, osim pretrpljenog straha. Na trećašici je završilo sedamdesetak centimetara žbuke, a takvi događaji toj školi nisu nepoznanica, jer u posljednjih 17 godina čak pet puta dogodio se identičan incident.Nakon energetske obnove, u školi su mislili da im preostaje još tek napraviti dvoranu, no novi je incident promijenio prioritete / Snimio Mateo LEVAK


 


Krivac promet


 
– Prije par godina žbuka je otpala u mojem uredu i završila na radnom stolu, a imali smo situaciju i da je u jednoj učionici žbuka sa stropa završila na glavi učiteljice. Zgrada je stara 150 godina i kako su nam objasnili, to se događa zbog prometa i vibracija koje izaziva gust promet uz školu. Taj promet je danas 80 posto gušći nego nekada, a padanje žbuke sa stropa uvijek se događa na istoj vertikali. Srećom ovo posljednje padanje nije imalo nikakve posljedice osim straha djece koja su mislila da je potres i kako stalno vježbamo za potres, svi su se sakrili ispod stolova, priča ravnateljica.


Prije četiri godine zgrada energetski obnovljena


OŠ-SE Gelsi jedna je od riječkih škola koja je prošla energetsku obnovu i to prije četiri godine, a ravnateljica kaže da je mislila da su time riješeni svi problemi, međutim padanje žbuke se ponovilo.
– Mislili samo da nam još ostaje samo izboriti se za europska sredstva za izgradnju jedne manje školske sportske dvorane i da je to zadnje. Međutim, sada se ispostavilo da je ipak prioritet postavljanje knaufa na svim stropovima u školi, kaže Tijan.
Za energetsku obnovu te zgrade izdvojeno je 2,6 milijun kuna, a radovi su obuhvatili sanaciju ravnog krova uz povećanje toplinske zaštite, toplinsku izolaciju stropa prema negrijanom tavanu, zamjenu vanjske stolarije novom, ugradnju termostatskih radijatorskih ventila, zamjenu postojeće rasvjete učinkovitijom te ugradnju sustava za daljinsko očitanje potrošnje energenata. Sanirano je i pročelje, dio kosoga krova sa salonitnim pokrovom, kao i svi prateći radovi poput zamjene oluka i limarije.


Dodajući da nije bilo nikakve naznake da bi se tako nešto moglo dogoditi, jer na stropu nije bilo pukotine, Tijan kaže da su prošlog ljeta sanirani svi stropovi u školi.– Ovo što se dogodilo ovaj tjedan dogodilo se ničim izazvano i izvan naših mogućnosti predviđanja. Nakon svakog padanja žbuke pristupilo se sanaciji i to bi onda trajalo nekoliko godina te se ponovilo. Prošlo ljeto smo sredstvima Talijanske unije ličili sve stropove i skidali staru boju, kao i sve što je trebalo skinuti. Očito je da sanacija ne pomaže. Odnosi puno novca, a problem se ponavlja, kaže Tijan.


 


Sanacija tijekom ljeta


 


Učenici trećeg razreda jučerašnju su nastavu odradili u knjižnici škole koja površinom od 90 četvornih metara udovoljava uvjetima za odvijanje nastave, dok se program produženog boravka, koji se također realizira u spornoj učionici, organizirao u blagovaonici, a kako najavljuje Tijan, učenici bi se već danas trebali vratiti u svoju učionicu jer se sanaciji stropa odmah pristupilo.


Osim učenika trećeg razreda, oštećena učionica koristi se i za produženi boravak / Snimio Mateo LEVAK

Osim učenika trećeg razreda, oštećena učionica koristi se i za produženi boravak / Snimio Mateo LEVAK


 


– Prema informacijama iz Grada Rijeke strop će biti saniran gumenim premazom kako bi bio siguran do kraja školske godine, a onda bi se tijekom ljeta započelo s postavljanjem knaufa. Kako takav problem imamo u više prostorija u školi, mišljenja smo da bi sve stropove trebalo zaštititi knaufom te ćemo se potruditi da do toga dođe i da više stanemo na kraj problemu. Škola svake godine dobije određena sredstva Talijanske unije za unapređenje nastave, a ove ćemo godine tražiti da se ta sredstva prenamijene za postavljanje knaufa, ističe Tijan.


Iz Grada Rijeke jučer su potvrdili da su odmah pristupili sanaciji stropa, ali i da tijekom ljeta planiraju postavljanje knaufa.


– Samo oštećenje je odmah sanirano tako da su skinuti preostali labavi dijelovi žbuke, a cjelokupna sanacija stropa, postavljanjem spuštenog stropa, bit će napravljena tijekom ljetnih praznika, odnosno prije početka nove školske godine, zaključuju u Gradu.


 Za energetsku obnovu te zgrade izdvojeno je 2,6 milijuna kuna / Snimio Marko GRACIN

Za energetsku obnovu te zgrade izdvojeno je 2,6 milijuna kuna / Snimio Marko GRACIN