Ravnatelji odlučuju

Stožer PGŽ preporuča online nastavu za osnovnoškolce u višim razredima i srednjoškolce

Portal Novi list

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Na osnovu procjene ravnatelja odlučuje se hoće li pojedina škola prijeći ili ne na online nastavu, poručio je Marko Boras Mandić

Županijski stožer Civilne zaštite Primorsko-goranske županije uputit će zahtjev za održavanje online nastave za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjoškolce, doznaje Radio Rijeka.
Kao što je od ranije poznato, ova je opcija bila moguća ako tri uzastopna dana u Primorsko-goranskoj županiji imamo više od 50 novozaraženih dnevno. Zadnjih dana u PGŽ broj novozaraženih u 24 sata viši je od stotinu.


Zahtjev se šalje školama


Dožupan Marko Boras Mandić danas je Radio Rijeci potvrdio zahtjev Županijskog stožera za održavanjem online nastave. Pojasnio je kako taj zahtjev neće biti upućen na adresu Nacionalnog stožera, već na adrese ravnatelja škola.


“Adresa nije Nacionalni stožer, njima se to daje na znanje. Adresa su ravnatelji, osnivači i lokalni stožeri. Naime, oni će na osnovu naše preporuke odlučiti hoće li pojedina škola prijeći na online nastavu.
Tu prvenstveno govorimo o predmetnoj nastavi, odnosno višim razredima osnovne škole. U ovoj preporuci se ne komunicira za razrednu nastavu niti za predškolsko obrazovanje.


Onda ćemo vidjeti na osnovu njihove procjene hoće li pojedina škola prijeći ili ne na online nastavu”, rekao je Marko Boras Mandić za Radio Rijeku.


U PGŽ ukupno 1.051 aktivan slučaj


Ove subote imamo 121 novi slučaj zaraze Covidom-19 u PGŽ, a 51 osoba je ozdravila. U posljednja 24 sata na području PGŽ testirano je 795 osoba.


Današnji udio pozitivnih slučajeva u ukupnom broju testiranih od 15% značajno je niži od jučerašnjih 22%.


Ravnatelj NZZJZ Vladimir Mićović na današnjem je susretu s predstavnicima medija za troznamenkastu brojku zaraženih rekao je da je dobro da nije veća nego proteklih dana.


Značajno je i da se udio starijih osoba u broju oboljelih ne povećava, već se zadržava na konstanti od 10%, kao što je to i kod djece. Udio studenata u ukupnom broju oboljelih je u padu.


Nastavak strožih mjera za okupljanja


Strože mjere koje su bile donijete vezano uz okupljanja trebale bi nastaviti donositi rezultate, jer ipak se radi o visokom broju zaraženih.


Brojka od 1.051 aktivnog slučaja gotovo je polovica broja ukupno zaraženih tijekom cijele epidemije. Inače, broj testiranja nije smanjen.


Nekoliko dana udio pozitivnih osoba u ukupnom broju testiranih je u padu.


Za bolesnike u KBC-u Rijeka, koji prima i teške bolesnike iz drugih županija, rekao je da su svi dobro zbrinuti.


Vezano uz posjete grobljima ovih dana apelirao je na građane da poštuju sve preporučene mjere zaštite i to ne parcijalno već sve mjere zajedno, što uključuje maske, red, distancu i pranje ruku.