Zahtjev

Stožer civilne zaštite traži dodatne mjere: U Rijeci treba formirati laboratorij za »koronu«

Barbara Čalušić

snimio Sergej Drechsler

snimio Sergej Drechsler

"Dekretom talijanskog premijera na određenom području Italije građanima je zabranjen izlazak i postavlja se pitanje što se događa kad osoba iz Milana dođe na granični prijelaz Pasjak ili Rupu. Tu bih molio jasnu odluku s državne razine jer smo zatrpani upitima hotelijera kojima na recepciju dolaze osobe iz Milana."RIJEKA – Stožer civilne zaštite Primorsko-goranske županije uputio je Nacionalnom stožeru mišljenje da bi talijanska regija Furlanija-Julijska krajina trebala biti stavljena na popis rizičnih regija, te da bi u Rijeci trebalo formirati laboratorij za utvrđivanje prisutnosti koronavirusa.


– Tražili smo da se u Rijeci formira laboratorij za utvrđivanje prisutnosti koronavirusa jer ćemo na taj način dobiti na vremenu. Naš Nastavni zavod za javno zdravstvo PGŽ-a u mogućnosti je uspostaviti laboratorij za dva do tri dana, a konačna odluka je na nacionalnoj razini, rekao je Boras Mandić.


Na jučerašnjem jutarnjem sastanku Stožera, dožupan Marko Boras Mandić pojasnio je da je u Hrvatskoj najbližoj talijanskoj regiji Furlaniji do jučer zabilježeno 57 oboljelih od ovog virusa.


Suspendiran Schengen
– S pozicije načelnika Stožera ne mogu ne vidjeti dnevne migracije prema toj talijanskoj regiji koja je od nas udaljena svega 50-ak kilometara, kao ni sav rizik koji se odnosi na kontroliran unos koronavirusa. Držimo da je to mjera predostrožnosti te da smo kao županija zajedno s Istrom najizloženiji utjecaju situacije iz susjedne Italije. Stoga tražimo da se na granici poduzmu sve mjere kako bi se spriječilo moguće širenje koronavirusa. Italija jednako tretira cijeli teritorij države s mjerama prevencije, a mišljenja smo da bi se tako trebali tretirati talijanski državljani prilikom ulaska u Hrvatsku. Naime, naši su resursi granične policije i epidemioloških sanitarnih službi već napregnuti i imaju jako zahtjevnu zadaću da moraju kod svakog talijanskog državljanina geografski utvrđivati otkud je. Posao našeg graničnog policajca nije utvrđivanje razlike između Tervisa i Tarvisia. To je zahtjevno i stvaraju se gužve na granici dok su druge europske države, poput Austrije i Češke, to primijenile i ograničile putovanje talijanskih državljana kao mjeru predostrožnosti. Austrija je suspendirala Schengen i kontrolira ulaz talijanskih državljana na svoj teritorij, istaknuo je Boras Mandić.


Prema njegovim riječima, unatoč činjenici što je u Italiji karantena uvedena za cijele gradove i regije, u PGŽ-u je zabilježen dolazak talijanskih državljana iz »crvenih« područja.


Dvije obitelji u izolaciji


– Dekretom talijanskog premijera na određenom području Italije građanima je zabranjen izlazak i postavlja se pitanje što se događa kad osoba iz Milana dođe na granični prijelaz Pasjak ili Rupu. Tu bih molio jasnu odluku s državne razine jer smo zatrpani upitima hotelijera kojima na recepciju dolaze osobe iz Milana. Dakle, nas zanima kako se mi moramo ponašati prema talijanskim građanima koji krše talijanske zakone. U interesu je cijele Europske unije da se ponašamo po jednakom obrascu i odgovorno, a da je situacija obrnuta, u Italiji na zemljopisnoj karti sigurno ne bi tražili gdje je Bilogorsko-bjelovarska županija. Samo odgovorne mjere u periodu od sljedećih 30 dana mogu odrediti što će se događati kasnije, smatra Boras Mandić.


Jučer je u PGŽ-u stanje bilo nepromijenjeno kad je riječ o pozitivnima na koronavirus, dok je preko vikenda jedna osoba stavljena u karantenu, a radilo se o članu posade jednog manjeg kruzera koji je stigao na remont u Mali Lošinj. Nakon što su se njegovi nalazi pokazali negativnima, otpušten je iz KBC-a Rijeka, a brod je stavljen pod nadzor koji će trajati 14 dana. Osim toga, kako je kazao Boras Mandić, još prošli tjedan su na Cresu u izolaciju stavljene dvije obitelji koje su došle u kontakt s dva strana državljanina kojima je po povratku u matičnu državu potvrđen koronavirus. U cijelom PGŽ-u u samoizolaciji je dvadeset ljudi, dok je pod nadzorom više od 400 ljudi.