Da štima grad

Štimčev donator, tvrtka Conex, poslovala s KBC-om Rijeka dok ga je vodio Štimac

Damir Cupać

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Ja sam Davor Štimac i neću koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om, rekao je Štimac, a tu rečenicu su nakon njih ponovili gotovo svi njihovi članovi koji se nalaze na listamaNositeljica nezavisne županijske liste Da štima svima i nositelj liste i kandidat za gradonačelnika u drugom krugu Davor Štimac poručili su na Korzu da su na sjednici zauzeli stav da u Županijskoj skupštini i riječkom Gradskom vijeću neće koalirati ni sa SDP-om ni s HDZ-om.


Onda je krenuo performans na Korzu koji je povela Iva Rinčić poručivši: Ja sam Iva Rinčić i neću koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om, nastavio je Davor Štimac: Ja sam Davor Štimac i neću koalirati ni s HDZ-om ni sa SDP-om, a tu rečenicu su nakon njih ponovili gotovo svi njihovi članovi koji se nalaze na listama.Neće biti žetončići
– Opet su se pojavile insinuacije u medijima vezano za postizborno koaliranje. Komadina kaže da smo kompatibilni suradnici, Cappelli nas podržava i naziva nas promjenom. Sve ćemo ih razočarati jer nas ta vrsta političke trgovine ne zanima.


Ne znači da nećemo podržati dobre projekte, ali neće biti koalicije s HDZ-om ili sa SDP-om, poručila je Rinčić.


Štimac je dodao da njihovoj političkoj opciji ne treba trgovina i da neće biti žetončići jer žele predstavljati građane i zato su tu.Budući da se u performansu nisu izjasnili o suradnji s Mostom, zanimalo nas je kako tu stoje stvari, a Štimac je poručio da nema koaliranja ni sa kim.


O odnosu s Lešićem


Nakon istupa nezavisne liste koja nudi promjene zanimalo nas je pozna li Štimac Borisa Lešića i u kakvim je odnosima s njim. Istina, to pitanje smo postavili vrlo oprezno da se ne bi shvatilo kao pritisak ili prijetnja.


– Da, poznam Borisa još od vremena kada smo radili u Valu, odgovorio je Štimac.Onda smo ga pitali kako komentira to da je Lešićeva tvrtka Conex koja mu vodi kampanju za lokalne izbore poslovala i s riječkim KBC-om dok ga je vodio Štimac kao ravnatelj te je li bio za te marketinške poslove raspisan natječaj.


– Za sve poslove dok sam bio ravnatelj KBC-a Rijeka je bio raspisan javni natječaj. Borisova tvrtka je radila za KBC jer se svatko ima pravo javiti, kazao je Štimac.


Fakture iz 2016.


Inače, Novi list je u posjedu faktura iz 2016. godine za usluge grafičke pripreme dokumenata – promo materijala, tiskanica, publikacija, materijala za web…, usluga grafičkog oblikovanja sredstava poslovne komunikacije iz kojih je vidljivo da je KBC Rijeka isplaćivao novac Conexu, tvrtki koje je vlasnik Štimčev prijatelj i koja je i donator kampanje za gradonačelnika Davora Štimca.


Budući da se Davor Štimac hvali znanstvenom karijerom zanimalo nas je li ikada i jedan njegov rad bio proglašen plagijatom.– Moja znanstvena karijera je neupitna. Istina, postoji rad grupe autora među kojima sam i ja u kojemu je jedan dio proglašen plagijatom, ali ja nisam autor toga dijela, već mlada kolegica koja se ispričala. Taj rad nije proglašen plagijatom, nego je upozoreno da je kolegica prepisala određeno dio i ona se kasnije ispričala, izjavio je Štimac.


Riječ je o radu iz 2012. godine koji potpisuje pet autora, a među njima je i Davor Štimac, koji je nakon dvije godine povučen zbog plagijata, odnosno urednik časopisa, nakon pritužbe originalnih vlasnika rada, donosi odluku i povlači rad zbog plagijata.


Podsjetimo, Davor Štimac je u četvrtak na press konferenciji izjavio da je proglašen među dva posto najboljih svjetskih znanstvenika.