Cvijet za cvijet

Stečajne rožice trećemajca Igora Zenka dobit će novi život u socijalnim ustanovama u PGŽ

Slavica Kleva

Foto Facebook

Foto Facebook

Aktivnost će se provesti u suradnji s tokarom iz »3. maja« Igorom Zenkom koji je autor umjetničkog djela »Stečajna rožica«. On će biti mentor u radno-okupacijskim aktivnostima korisnika domovaRIJEKA – Jedinstveno umjetničko djelo bivšeg radnika Brodogradilišta »3. maj«, zavarivača Igora Zenka, nastalo pod nazivom »Stečajna rožica« implementirat će se u radno-okupacijske aktivnosti u domovima za starije osobe, ali i druge socijalne ustanove u Primorsko-goranskoj županiji.


Ideja da se od otpadnog materijala, vijaka i matica kreiraju cvjetovi, a koje je Zenko sakupljao u krugu brodogradilišta, naišla je na plodno tlo u ustanovama za starije zahvaljujući Dragici Marač, pročelnici UO-a za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije.


Uoči Dana žena


– Napravili smo zapravo obrnuto od očekivanog ususret Međunarodnom danu žena, muškarci uglavnom kupuju ženama cvijeće, no ovaj put žene su kupile »najcvijet« od muškarca. Cvijet je simbol vjere u bolji svijet. A cvijet je uvijek cvijet, pa bio on i od metala.
Ideja se odmah rodila, iskoristiti Zenkove metalne cvijetove kako bi ih naši korisnici obojili i time im udahnuli novo lice. Iako ne cvate, izmamit će osmijeh jer će to biti njihova kreacija, naših korisnika.


Na taj ćemo način motivirati naše stanare da se uključe u proces stvaranja proizvoda koji osim umjetničke, imaju i društvenu vrijednost. U ovom trenutku imamo oko dvadesetak cvjetova, a bit će ih još, kazala je Dragica Marač.


Ravnateljica Centra za rehabilitaciju Fortica Kraljevica Danijela Mihaljević pozdravlja ideju da odbačeno poprima novi oblik i smisao. Dobili su desetak metalnih cvjetova koji će uskoro poprimiti šarene tonove, baš poput pravog cvijeta.


»Ovo je odličan primjer kako skrenuti pozornost na dobre stvari, kad imate čovjeka koji je ostao bez posla, skupljao maticu po maticu i stvorio neku novu vrijednost, e, to zaslužuje da učimo od njega, ali i on od nas, udahnut ćemo cvijetu novu dimenziju, kazala je Mihaljević.– Industrijski otpad pretvoren u ljepotu! Upravo je to učinio VKV zavarivač, radnik koji je ostao bez posla, udahnuo je novi život »Stečajnoj rožici«, kazala je ravnateljica Doma za starije osobe Mali Kartec Krk Gordana Stolfa, potvrdivši da će i oni dobiti metalne cvijetove kojima će kreirati novi život te se na taj način uključiti u realizaciju sjajne ideje, ali i iskoristiti kreativni potencijal svojih stanara.


– Taj cvijet bit će autorsko djelo, a pridonijet će dobrom osjećaju naših stanara. Naime, obojeni cvijet bit će dijelom stalnog izložbenog postava u našem Domu. Bitan je proces i sudjelovanje u kreiranju, pospješuje kognitivne i motoričke sposobnosti naših korisnika, drugim riječima maksimalan doprinos integraciji i suradnji svih naših korisnika, ukratko je sumirala ravnateljica Doma za starije osobe »Kantrida« Rijeka Marija Maras.


Jedinstveno djelo


Primorsko-goranska županija prepoznala je umjetnički rad Igora Zenka kao posebno zanimljiv za implementaciju u program radno-okupacijskih aktivnosti. Ponovnom uporabom otpadnog metala kroz umjetnički proces Zenko je stvorio jedinstveno umjetničko djelo »Stečajna rožica«.


Djelo predstavlja svojevrsni odgovor na tešku situaciju nastalu zbog stečaja Brodogradilišta »3. maj« te jasno ukazuje na činjenicu da postoje pojedinci koji u zahtjevnim životnim trenucima odluče materijalizirati svoje snove pretvarajući ih u efikasno oruđe za preživljavanje.


A Zenko spada upravo u takve osobe, hrabre, kreativne i empatične pokretače pozitivnih društvenih promjena. Zato je PGŽ zajedno s ustanovama socijalne skrbi čiji je osnivač, odlučio angažirati Zenka kao mentora za provedbu radno-okupacijskih aktivnosti.


Tako će se stanarima ustanova pružiti prilika da sudjeluju u oblikovanju i izradi zanimljivih proizvoda od otpadnog materijala. Ovo je zasigurno nadstandard koji se opisuje kao socijalna inovacija.