Ojačan gospodarskim sektorom

Startup inkubator Rijeka: Erste ban i Infobip u programskom vijeću

Sanja Gašpert

Obje su tvrtke pozdravile projekt kao pozitivan model razvijanja poticajne poduzetničke klime u Rijeci, a suradnju ocijenile značajnom za razvoj poduzetništva i poticanje samozapošljavanjaProgramskom vijeću Startup inkubatora Rijeka ove su se jeseni pridružili i predstavnici gospodarskog sektora – Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Infobip d.o.o.


Kako je tom prigodom istaknuto, ulaskom ovih dviju uspješnih tvrtki u Programsko vijeće Startup inkubatora Rijeka, a osobito u svjetlu prijava za 12. generaciju korisnika Startupa, osigurava se poduzetnički i stručni potencijal koji će pridonijeti vrednovanju ideja i napretku timova koji se prate i ocjenjuju upravo u sklopu aktivnosti ovog savjetodavnog tijela. Ulazak Erste bank i Infobipa u Programsko vijeće prvo je proširenje suradnika inkubatora od 2018. godine, u kojem se još nalaze i Riječka razvojna agencija PORIN, Sveučilište u Rijeci, Veleučilište u Rijeci, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli te Obrazovna grupacija PAR. Obje su tvrtke pozdravile projekt kao pozitivan model razvijanja poticajne poduzetničke klime u Rijeci. Ovu su suradnju i Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Infobip d.o.o. ocijenile značajnom za razvoj poduzetništva i poticanje samozapošljavanja. Odjel gradske uprave za poduzetništvo Grada Rijeke vjeruje da će nova partnerstva s tvrtkama Erste&Steiermärkische Bank d.d. i Infobip d.o.o. unaprijediti rad Programskog vijeća i Startup inkubatora te kroz tu infrastrukturu dati novi doprinos razvoju poduzetništva u gradu Rijeci.


Startup inkubator Rijeka, kao integralni dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, posljednjih godina intenzivno radi na unapređenju kvalitete svoje temeljne zadaće – pružiti sveobuhvatnu podršku fizičkim osobama u razvoju i realizaciji poduzetničke inicijative. Od 2018. godine ukinuta je dobna granica za korisnike inkubatora, pa je lepeza usluga u svrsi osnaživanja poduzetničkih znanja i kompetencija dostupna svima s poslovnom idejom, neovisno o njihovoj dobi. Model inkubiranja produžen je sa šest na osam mjeseci te podijeljen na tematske module, mentorska mreža pojačana je suradnjom s novim stručnjacima i danas ih broji 48, a uvedene su i novčane nagrade za najbolje timove generacije. Rezultat ovih novina je rekordan odaziv korisnika i potencijalnih korisnika posljednje 11. generacije u povijesti rada inkubatora – od 37 prijava, u proces inkubacije primljena su 24 tima, a u samoj završnici selekcijom je sudjelovalo dvanaest najuspješnijih. Podsjetimo, prvonagrađeni tim »Wild Olive Oil« osvojio je novčanu nagradu od 100.000,00 kuna, drugoplasirani »Cunning/Lukavac« pedeset tisuća kuna, dok je »Centar za dronove i edukaciju« nagrađen s 25 tisuća kuna. Iznosi su namijenjeni daljnjem razvoju poslovne ideje u okviru novoosnovanih poduzeća na području grada Rijeke.