LOŠA ODVODNJA

Stanari ulice na Gornjem Zametu žale se na upojne bunare: ‘Čim je kiša, cesta postane kao potok’

Ljiljana Hlača

Foto S. DRECHSLER

Foto S. DRECHSLER

Funkcija upojnih bunara uvelike je vezana za količinu padalina kao i za sastav samoga tla na kojemu su izrađeni, kažu u Odjelu gradske uprave za komunalni sustavRIJEKA – Stanari Ulice Bože Starca Jurićeva na području Mjesnog odbora Gornji Zamet reagiraju na izvedbu upojnih bunara koji su izgrađeni u njihovom kvartu. Bez obzira na to što su bunari tu – uslijed obilnih padalina oni se napune, voda se izlijeva po cesti – zapravo kao da ih i nema. Kada su kiše, pa i one manje obilne, cestom teče potok.


– Stoga se postavlja pitanje jesu li sredstva koja su uložena u njihovu izgradnju bespotrebno potrošena s obzirom na nefunkcionalnost – pitaju stanari u reagiranju. U toj ulici su i dva dječja vrtića – pa kada voda na cesti nabuja – nije im moguće pristupiti bez da se ne ugazi u vodu koja je i do petnaestak centimetara duboka i široka oko dva metra.


– Ti bunari zapreminom nisu ni približno dovoljno veliki za upoj tolike količine vode koja se ulicom spušta u vrijeme kiša tako da su u ovoj izvedbi bespotrebno izgrađeni, a naši novci utrošeni. Problem ulice se nije riješio, naprotiv sada imamo problem više, stoji u reagiranju.
Zatražili smo komentar i od Odjela gradske uprave za komunalni sustav, a oni na sve to imaju svoju verziju. »Upojni bunari u Ulici Bože Starca Juričeva izgrađeni su kako bi se lokalno poboljšalo stanje na kolniku u kišnom periodu.


Njihova funkcija uvelike je vezana za količinu padalina kao i za sastav samoga tla na kojemu su izrađeni«, njihov je komentar.


– Naime, kod kiša jačeg intenziteta, koje su česte na riječkom području, postoji mogućnost da se upojni bunari naglo napune. Također, i donji slojevi tla pritom se naglo zapunjavaju i ne mogu u kratkom roku prihvatiti velike količine vode s kolnika.


Napominjemo da se stanje ovih i ostalih upojnih bunara na području grada održava temeljem godišnjeg Plana održavanja otvorenog sustava odvodnje te će se po potrebi poduzimati određeni zahvati kako bi se povećala njihova protočnost i upojnost, istaknuto je u odgovoru Odjela gradske uprave za komunalni sustav.