Priča s tržnice

“Srdela nas je održala, ribarima hvala”. Na riječkoj ribarnici dobra ponuda sitne plave ribe

Katarina Bošnjak



Na centralnoj riječkoj tržnici jučer je vladala velika vrućina, no većina prodavača je, srećom, pod natkrivenim štandovima ili u hladu većinom praznih aleja. U ribarnici odlična ponuda inćuna i srdela za 5 eura i čak nešto plavica koje su koštale između 4 i 6 eura po kilogramu, ovisno o veličini. Poglede je mamila i tuna za 20 eura, ali i grdobine i škampi, no uglavnom se kupovala plava riba. Kozice u rasponu od 10 do 20 eura, oslići uglavnom malo skuplji, po 8 eura, sipice su 5 eura, a podlanice i lubeni mogli su se naći po cijeni od 8 do 9 eura, ovisno o veličini.


Povrće je, pak, svakog dana sve skuplje, osim eventualno mladog luka koji je još uvijek 1 euro za mac. Tikvice su uglavnom oko 2 eura po kilogramu, domaći pomidor penje se i do 3 eura za kilogram, a dobrih krastavaca može se naći i za 1,5 eura, no opet su uglavnom 2 eura po kilogramu. Paprika roga sad je već 4 eura, pa i više, paprika babura koji cent jeftinija, a najpovoljniji je mladi kupus koji možete naći za 1,20 eura. Stigle su domaće kruške, više sorti, no cijena se kreće u rasponu od 2 do 3 eura po kilogramu, a marelice, kojih još nema toliko puno, stoje i do vrtoglava 4 eura. Još uvijek se mogu kupiti i jagode, negdje i po 2,5 eura, a polako pristiže sve više dinja.


Lignje su još uvijek poprilično skupe te se prodaju od 14 do 20 eura po kilogramu. No, ako se ipak želite počastiti lignjama i napraviti ih na malo drukčiji način nego inače, evo jednog odličnog recepta. Kad vam dosade frigane i pohane lignje, napravite ih u tavi s krumpirom tako da očišćene lignje narežete na kolutiće i na zagrijanom maslinovom ulju popržite na minutu, zatim dodate sjeckani češnjak i poklopljeno pirjate deset minuta. Krumpir narežite po želji, možda najbolje na ploškice, te dodajte u tavu. Zatim dodajte riblji temeljac koji ste ranije sami pripravili ili kupljeni u trgovini, i još deset minuta kuhajte poklopljeno, a na kraju začinite po želji i dodajte 1 dl bijelog vina po izboru te otklopljeno kuhajte još nekoliko minuta, dok tekućina ne ispari.