Estavela

Speleolozi očistili 10 kubika smeća iz jame na Saršonima, pogledajte što su sve pronašli

Portal Novi list

Foto Dario Maršanić

Foto Dario Maršanić

Iz Jame na Saršonima izvučeno je gotovo deset kubika otpada koji je po završetku akcije propisno zbrinut. Uglavnom se radi o kućanskom otpadu koji je ovdje godinama nepropisno odlaganSpeleološka udruga “Estavela” iz Kastva u subotu je organizirala je edukativno-ekološku akciju sanacije divljeg deponija u “Jami na Saršonima”.


Akcija je provedena u okviru volonterske speleološke inicijative “Čisto podzemlje” čiji je cilj borba protiv bacanja otpada u krško podzemlje.


“Akciju čišćenja ‘Jame na Saršonima’ proveli smo u suradnji s Općinom Viškovo koja je osigurala postavljanje kontejnera i zbrinjavanje prikupljenog otpada, te s lokalnim stanovništvom koje je pomoglo pri transportu otpada i čišćenju terena oko ulaza u jamu.
Mještani su donosili vodu i kavu, a po završetku akcije sudionike su velikodušno ugostili g. Ante i gđa Milica iz obližnje kuće”, izjavila je Eva Fućak, jedna od voditeljica akcije.


Foto galerija: Speleolozi Estavele očistili jamu na Saršonima Foto: Dario Maršanić


Akciju je podržala i Javna ustanova ‘Priroda’ s kojom je “Estavela” već surađivala na čišćenju Zametske pećine prošle godine. U čišćenju je sudjelovalo 16 speleologa iz “Estavele”, te 8 drugih volontera.


Iz Jame na Saršonima izvučeno je gotovo deset kubika otpada koji je po završetku akcije propisno zbrinut. Uglavnom se radi o kućanskom otpadu koji je ovdje godinama nepropisno odlagan.


Među raznoraznim otpada izvađenim iz jame na fotografijama je vidljiva i fina kolekcija odbačenih vinila, ali i povijesni grb nogometnog kluba Hajduk, s velikom crvenom zvijezdom.


Foto Dario Maršanić


 


Zahvaljujući financijskoj podršci tvrtke Lidl Hrvatska inicijativi “Čisto podzemlje”, speleološke udruge više ne moraju pokrivati troškove organizacije čišćenja speleoloških objekata iz vlastitih sredstava pa se i obujam ovakvih akcija značajno povećao.


“S obzirom na to da živimo na krškom području, smatramo da je izuzetno bitno širiti svijest o važnosti očuvanja krškog podzemlja koje čuva 70% zaliha pitke vode i dom je za 70% hrvatskih endemskih životinja.


Bacanjem otpada u jame i špilje, zalihe pitke vode, kao i jedinstvena podzemna fauna, izravno su ugrožene.


Foto Dario Maršanić


Nažalost, u hrvatskom kršu dosad je evidentirano preko 900 ilegalnih odlagališta otpada.


Uglavnom se radi o jamama i špiljama koje se nalaze blizu naseljenih mjesta i do kojih se može doći vozilom.


Kako vjerujemo da se u većini slučajeva radi o tome da ljudi jednostavno nisu svjesni štetnosti takvog zagađivanja, naš je cilj informirati javnost o navedenoj problematici u nadi da ćemo time spriječiti daljnje onečišćavanje našeg podzemlja”, objašnjava Eva Fućak.


Svoj doprinos očuvanju podzemlja možete dati i prijavljivanjem zagađenih špilja i jama putem web stranica inicijative na adresi www.cistopodzemlje.info.