Maškare

Špažićarski maškarani kotlić Pod pločom na Žurkovu. Najbolji gulaš skuhali Grobničani

Filip Brnelić

Foto S. Drechsler

Foto S. DrechslerKOSTRENA – Karnevalska se sezona pomalo zahuktava, a maškarani kostrenjski Špažićari ovu su subotu iskoristili za organizaciju Špažićarskog maškaranog kotlića Pod pločom na Žurkovu. Nakon što su vedro, no burovito jutro iskoristili za pripreme i kuhanje gulaša od veprovine, dvanaest veselih maškaranih ekipa okupilo se oko svojih kotala te feštalo uz glazbenu zabavu banda Cukar i Caffe, a kuharske su sastave činili Škrljevske maškari, Mesopusna kumpanija Grad Grobnik, Mesopusna kumpanija Pašac, Pikići Rijeka, Pehinarski feštari, Karnevalska grupa Draške maškare, grupa Maškarana maneštra, Udruga za narodne običaje Drivenik, branitelji prošlogodišnjeg naslova Čiket Rijeka te dvije ekipe domaćina Špažićara.


Po završetku trosatnog kuhanja gulaša održani su degustacija i ocjenjivanje jela, a stručni ocjenjivački sud u sastavu novinara Vlade Jurića, umirovljenog kuhara Zorana Zeca i dvostrukog, maškarano-gastronomskog eksperta meštra Sandija Pribanića najboljom je proglasio ekipu iz Mesopusne kumpanije Grada Grobnika. Utješnim medaljama morali su se zadovoljiti novinarska ekipa Maškarane maneštre te udarni tim Špažićara Kostrena.


– Ovo nam je druga godina da organiziramo Špažićarski maškarani kotlić, velik je interes za sudjelovanje, drago nam je što je ovdje mnogo ljudi i nadamo se da će kotlić postati tradicionalna manifestacija. Nas Špažićare čekaju mesopusni tanci, par gostovanja, uključujući sudjelovanje na Riječkom karnevalu za koji pripremamo jednu zanimljivu maškaru Kostrenska nevera, mesopusni utorak Marća po Kostrene i paljenje pusta za Pepelnicu u uvali Žurkovo. Mesopustu Mićelu Kuneliću ćemo suditi i presuditi za sve ono što nam u zadnjih godinu dana nije bilo dobro, najavio je Dario Mudrić iz kostrenjskih Špažićara. Nakon maškaranog kotlića održani su treći od šest mesopusnih tanci uz grupu Venus u dvorani Narodne čitaonice Sv. Lucija, a maškarani vikend Špažićari zaključuju današnjom dječjom redutom od 15 sati.