Novi naziv

SOS Rijeka proširuje usluge svog Savjetovališta, namijenjeno je i žrtvama seksualnog nasilja

Bruna Matičić

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Odlučile smo naš rad intenzivnije usmjeriti upravo prema žrtvama seksualnog nasilja, istaknula je Tina KovačićUdruga SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava naziv svoga savjetovališta mijenja u Savjetovalište za žrtve obiteljskog, partnerskog i seksualnog nasilja, a time, posljedično ukazuje na proširenje usluge koju pruža svojim korisnicama i korisnicima.


Udruga SOS Rijeka već dugi niz godina djeluje kao važan čimbenik civilnog društva u Rijeci i šire, a od 1991. godine, odnosno od osnivanja u fokusu ima pružanje podrške osobama koje su preživjele nasilje i druge krizne situacije, a kroz godine se profesionalizirala i usmjerila na rad s punoljetnim žrtvama obiteljskog nasilja.


U njihovu Savjetovalištu u 2020. godini 68 osoba dobilo je besplatnu psihološku pomoć i podršku te njih čak 296 besplatno primarno pravno savjetovanje.
Ove godine pokazalo se da će ta brojka vjerojatno biti i veća, jer samo u prva dva mjeseca 2021. godine psihološku pomoć u Udruzi dobilo je najmanje 38 osoba, a pravno savjetovanje je omogućeno za najmanje 58 osoba, a u većem broju to su bile upravo žene žrtve partnerskog nasilja, istaknuto je na novinarskoj konferenciji prilikom koje je predstavljeno novo ime i proširenje usluge Savjetovališta.


– Udruga ove godine obilježava 30 godina od početka svoga djelovanja i to nam je bila odlična prilika da revidiramo naš rad i svoje usluge prilagodimo potrebama. Tijekom godina djelovanja primijetili smo da postoji jedna skupina osoba koje su preživjele nasilje, a za koje u Rijeci ne postoji specijalizirana usluga.


Zbog toga odlučile smo naš rad intenzivnije usmjeriti upravo prema njima, žrtvama seksualnog nasilja, istaknula je Tina Kovačić, predsjednica koordinacijskog tima Udruge SOS Rijeka.


Seksualno jedan je od najtežih oblika nasilja i kršenja ljudskih prava koji ostavlja ozbiljne psihičke i fizičke posljedice, a u 2020. godini na području nadležnosti Policijske uprave primorsko-goranske zabilježeno je 31 Kazneno djelo protiv spolne slobode, a riječ je o kaznenim djelima “Silovanje”, “Bludne radnje” i “Spolno uznemiravanje”.


Lorena Zec, psihologinja i voditeljica Savjetovališta dugi niz godina pruža profesionalnu i stručnu psihološku pomoć i podršku te je u direktnom kontaktu sa žrtvama različitih oblika nasilja, napominje kako je seksualno nasilje vrlo često sastavni dio partnerskog nasilja.


– Za proširivanje socijalnih usluga koje pružamo dugo smo se i intenzivno pripremale i educirale i svjesne smo koliko je navedena problematika bitna, ali i iznimno osjetljiva.


Ovom promjenom imena želimo svoja vrata otvoriti i široj skupini hrabrih ljudi, žena i muškaraca, koji su proživjeli i preživjeli seksualno nasilje, istaknula je Lorena Zec te napomenula kako uz psihološku podršku, u Udruzi SOS pružaju i pravno savjetovanje i podršku te sve informacije koje bi osobu koja je proživjela nasilje moglo zanimati.


Od informacija kako će izgledati prijava na policiji, davanje iskaza na državnom odvjetništvu, potrebne podrške i tumačenja u sudskim procesima te ukazivanja na prava žrtve kaznenih djela protiv spolne slobode imaju u tom procesu.


Uz Tinu Kovačić i Lorena Zec trenutni tim udruge SOS Rijeka čine i pravnica Iva Čatipović i Mirela Pašić zadužena za edukacijske i preventivne programe, a savjet i podršku moguće je potražiti na tel. 211-888 (svakim radnim danom), e-mail: [email protected] ili Facebook stranica SOSRijeka.