Sekvenciranje

Soj korone iz južne Engleske, čini se, hara PGŽ-om: Evo što su dosad otkrili riječki znanstvenici

Barbara Čalušić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Od 16 uspješno sekvenciranih uzoraka, njih pet je bilo soj iz južne Engleske koji se povezuje s pojačanim širenjem, što je svakako zabrinjavajuće s obzirom da su uzorci nasumično izabrani, rekla je Vanda Juranić LisnićPGŽ ima 14-dnevnu incidenciju zaraze na 100 tisuća stanovnika od 666,3, u čemu je vodeća među hrvatskim županijama. U petak su u PGŽ-u zabilježena 234 nova slučaja zaraze koronavirusom na sveukupno 914 laboratorijski obrađenih uzoraka.


Broj aktivnih slučajeva iznosio je 1.655, a porastao je i broj bolesnika koji se zbog COVID-19 liječe u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te u petak iznosi njih 78.


Šestero pacijenata liječi se na respiratoru. Od posljedica virusa u KBC-u preminula je jedna osoba.


Rast od 40%
“Od početka tjedna imao visok rast zaraze u PGŽ-u koji je u prošlom tjednu bio naznačen, no nismo očekivali rast od 40 posto, a on se nastavlja kroz ovih nekoliko dana. Mjere su zasta nužne i potrebno je napraviti veći nadzor nad onim što je već propisano”, poručio je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a Vladmir Mićović.


Današnji broj novih slučajeva, prema njegovom mišljenju, govori o tome da zasad nije zaustavljeno fulminantno širenje zaraze u populaciji, ali i da zdravstvene službe proaktivno tražie virus u populaciji po čemu je PGŽ županija s najvećim brojem dnevnih testiranja u Hrvatskoj.


“Na taj način presijecaju se lanci transmisije virusa, rano započinje s liječenjem i smanjuje se opterećenje bolničkog sustava te teških kliničkih slika.


Inzistirat ćemo na visokom broju testiranja, a cijepljenje se intenzivira i nadamo se da ćemo već sredinom sljedećeg tjedna raspolagati većim količinama cjepiva koje bi mogle otvoriti punktove za masovno procijepljivanje koje smo već pripremili.


Ako nas posluži sreća da dobijemo veće količine cjepiva, mi kao županija s visokom transmisijom i s 53.000 ljudi za koje smatramo da je u ovom trenutku ključno procijepiti u drugoj fazi, ulazimo u stabilnije i sigurnije razdoblje ako to učinimo za dva mjeseca”, rekao je Mićović.


Sve više dokaza za britanski soj


Sve je više dokaza da je jedan od uzročnika bujanja epidemije u PGŽ-u i britanska varijanta koronavirusa.


Tako je istraživanje Medicinskog fakulteta, KBC-a Rijeka i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a dokazalo prisutnost britanske varijante i na našem području.


Znanstvenici riječkog Medicinskog fakulteta sekvencirali su dvadesetak uzoraka, a najavljeno je i dodatno retrogradno sekvenciranje više od stotinu uzoraka kojim bi se trebala dobiti jasnija slika uzorčnika epidemije u PGŽ-u.


“Medicinski fakultet, koji je sjedište znanstvenog centra izvrsnosti za virusnu imunologiju i cjepiva, spojio se s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo i riječkim KBC-om te smo odlučili uhodati protokol za sekvenciranje kako bismo dobili uvid u sojeve koji kolaju u PGŽ-u.


Za početak smo napravili malu studiju gdje smo htjeli uhodati protokol koji je ispao prilično uspješan tako da smo sve sekvence i dobili.


Temeljem tog malog broja od dvadesetak sekvenciranih uzoraka ne možemo donositi velike epidemiološke tvrdnje.


No, od 16 uspješno sekvenciranih uzoraka, njih pet je bilo soj iz južne Engleske koji se povezuje s pojačanim širenjem, što je svakako zabrinjavajuće s obzirom da su uzorci nasumično izabrani, kaže Vanda Juranić Lisnić sa Zavoda histologiju i embriologiju Medicinskog fakulteta u Rijeci.