Kap života

Smanjene zalihe krvi: U riječkom KBC-u pojačana potreba za krvnom grupom A+

Sanja Gašpert

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

SNIMIO: SERGEJ DRECHSLER

Dnevne potrebe na Zavodu su između 70 i sto doza, a prikupi se upola manje doza krvi, točnije između četrdeset i pedesetRIJEKA – Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu, koji prikuplja više od polovice krvi u Hrvatskoj, ostao je na malim zalihama nekoliko krvnih grupa te je uputio apel javnosti, darivateljima krvi kao i onima koji će to tek postati.


Velik broj darivatelja krvi je u samoizolaciji, pa je odaziv darivatelja manji. S druge strane potreba za krvi je velika”, apeliraju iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.


Na Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka stanje sa zalihama krvi nije alarmantno, ali su zalihe snižene te posebno nedostaje krvne grupe A+.
– Zalihe svih krvnih grupa su smanjene, posebice krvne grupe A+, međutim, nije toliko alarmantno. Dobrodošli su nam svi darivatelji krvi, posebice mladi, kao i oni koji to tek namjeravaju postati. Posljednjih pet godina primjećujemo pad broja darivanja krvi. Naše su dnevne potrebe na Zavodu između 70 i sto doza, a dnevno se na našem Zavodu prikupi upola manje doza krvi, točnije između četrdeset i pedeset. Situaciju spašavaju akcije darivanja krvi na terenu, u čemu imamo odličnu suradnju s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka, kaže predstojnica Kliničkog zavoda za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka prof. prim. dr. sc. Sanja Balen, dr. med.


Inače, Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka opskrbljuje krvnim pripravcima zdravstvene ustanove Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te godišnje prikuplja oko 25 tisuća doza krvi.


Darivanje krvi

Krv se može darivati u KBC-u Rijeka – Klinički Zavod za transfuzijsku medicinu, Krešimirova 42, ponedjeljkom, utorkom i petkom od 8 do 15 sati, a srijedom i četvrtkom od 8 do 19 sati. Također, krv se može organizirati i na brojnim akcijama na terenu u Rijeci i riječkom prstenu. Dodatne informacije mogu se dobiti u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu na broj telefona 051/658-352, u Odsjeku darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na broj 051/213-873 ili na besplatni telefon za darivatelje krvi 0800 200 221.

Riječki Crveni križ gotovo je svakodnevno u kontaktima s darivateljima krvi koje ima u svojoj bazi podataka, surađuje s riječkim KBC-om i darivatelji se pozivaju kada se pojavi nestašica neke krvne grupe ili kada se zalihe smanje. Također, Crveni križ organizator je akcija darivanja krvi na terenu na području Rijeke i riječkog prstena.


– Zalihe krvnih grupa na našem su Zavodu na granici, pa je ovo prilika da pozovemo darivatelje krvi da se, prema svojim mogućnostima, odazovu pozivima za darivanje. Posebno se to odnosi na mlade darivatelje krvi, kao i one koji još nisu darivali krv. Činjenica je da je broj darivatelja krvi u posljednje vrijeme smanjen, sve je veći broj ljudi u samoizolaciji, međutim, mi u Crvenom križu zajedno s Transfuziologijom činimo sve kako se ne bismo doveli u situaciju koja bi bila alarmantna.


Tako smo u vrijeme lockdowna izazvanog koronakrizom Transfuziologiju privremeno preselili na Sveučilišni kampus na Trsatu, kako bismo bili bliži posebice studentima, ali i darivateljima krvi na neki način stvorili dodatnu sigurnost, tako da ne moraju ići u bolnicu darivati krv. Pokazalo se to odličnim i imali smo dosta dobro posjećenih akcija. Naime, od 19. ožujka do 1. lipnja na privremenoj lokaciji Zavoda na Kampusu prikupljeno je ukupno 1485 doza krvi. Osim individualnih dolazaka darivatelja, darivanju krvi odazvale su se brojne udruge, firme, volonteri, kao i darivatelji aktiva dobrovoljnih darivatelja krvi čije su se akcije u tom periodu odvijale na prostoru Kampusa.Evo danas, primjerice, akciju darivanja krvi organiziramo upravo na Kampusu, kako bismo privukli mlade, ističe predsjednik Savjeta dobovoljnih darivatelja krvi Gradskog društva Crvenog križa RIjeka Ivo Vidotto.