Žuta lista, crveni karton

Slovenci zabranili ulaz Riječaninu koji bolesno dijete mora voditi na terapiju. Ne pomaže ni negativni test: “Na sto smo muka”

Vanja Vesić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu poručili su da u njegovom slučaju neće uvažiti ni negativni PCR test na koronavirusSlovenija je zapriječila ulazak ocu iz Rijeke koji je vlastitog mališana, inače djeteta sa slovenskim državljanstvom, trebao predstojećeg ponedjeljka odvesti na trotjednu zdravstvenu terapiju u tu zemlju.


Iz slovenskog veleposlanstva u Zagrebu poručili su da u njegovom slučaju kao hrvatskom državljaninu neće uvažiti ni negativni PCR test na koronavirus, već samo ako se u Sloveniji podvrgne 14-dnevnoj samoizolaciji – potvrdio nam je u razgovoru Riječanin koji je s djetetom i suprugom, također državljankom Slovenije, trebao mališana autom odvesti na terapijski tretman i prijaviti boravak tijekom liječenja.


Cijela obitelj sad se našla na sto muka uoči ugovorenog odlaska u Sloveniju radi terapijskog liječenja djeteta. Mališanu su početak terapije zakazali za predstojeći ponedjeljak. Za razliku od oca, majka i dijete sa slovenskim državljanstvom mogu ući u Sloveniju i bez obaveze karantene i testiranja.
Otac je do neugodne odbijenice slovenskog veleposlanstva došao nakon što se kod njih raspitivao za detalje ulaska i boravka u zemlji s obzirom na pooštreni režim i činjenicu da je Slovenija Hrvatsku stavila na »žutu listu« opasnosti od zaraze koronavirusom.


Zdravstveni razlozi


Prema odluci slovenske vlade, otac je trebao ući u kategoriju izuzetaka od karantene s obzirom da su razlozi ulaska u Sloveniju zdravstvene prirode, a takav izuzetak ide uz obavezno predočavanje negativnog testa na koronavirus ne starijeg od 36 sati.


Zdravstveni razlozi tiču se njegovog djeteta koje zahtjeva pratnju odraslih. Kojim se kriterijima vodilo slovensko veleposlanstvo, teško je shvatiti. Nakon što je Hrvatsku susjedna Slovenija stavila na tzv. žutu listu opasnosti od zaraze koronavirusom, preko društvenih mreža i na adrese domaćih medija sve češće stižu pritužbe hrvatskih građana o neugodnostima koje doživljavaju i na samoj slovenskoj granici.


Problematika se dodatno zaoštrava na štetu građana i zbog nepripremljenosti domaćih zdravstvenih vlasti za slovenski »žuti karton« Hrvatskoj. Iako je zbog postroženog režima ulaska u Sloveniju i boravka u toj zemlji za hrvatske državljane generalno obavezna 14-dnevna samoizolacija, više je izuzetaka koji se tiču mogućnosti da građani iz Hrvatske uđu u Sloveniju s negativnim testom na koronavirus bez potrebe za obaveznom dvotjednom karantenom.


Kao što smo ranije isticali, izuzeci se tiču naših radnika koji rade u Sloveniji, tzv. dnevnih i tjednih migranata, prijevoznika u međunarodnom transportu koji posjeduju potvrdu poslodavca te pripadnika službi spašavanja i zaštite, policajac, vatrogasaca i zdravstvenih radnika za koje također vrijedi obaveza pokazivanja negativnog testa slovenskim graničnim policajcima.


Ista »povlastica« obuhvaća i spomenute građane u ovom nemilom slučaju koji zbog zdravstvenih razloga, liječenja ili terapije moraju u susjednu državu. Slučaj obitelji iz Rijeke konkretan je primjer iz prakse kako su dvije susjedne zemlje koordinirano »zapaprile« vlastitim građanima.


Podsjećamo, zbog ovakvih i sličnih incidenata koji zagorčavaju život ljudima s obiju strana ovih je dana Unija Kvarnera uputila otvoreno pismo hrvatskom i slovenskom premijeru Andreju Plenkoviću i Janezu Janši da se omogući nesmetan prelazak hrvatsko-slovenske državne granice za građane s područja Kvarnera i Gorskog kotara, kao i ostalih hrvatskih županija koje imaju sličnu povoljnu epidemiološku situaciju.


Primjere nemilih situacija na slovenskoj granici bilježe se i tijekom tranzita hrvatskih građana kroz Sloveniju koju se prema režimu za državljane sa »žute liste« mora napustiti najkasnije 12 sati nakon ulaska. U nekim situacijama slovenski granični policajci samovoljno priječe i ulazak hrvatskih putnika u Sloveniju kroz tranzit, iako im je odredište Austrija ili Italija.


Još jedan slučaj


U još jednom slučaju iz Rijeke, gorak okus ostavile su grube riječi slovenskog graničnog policajca. Putnica iz Rijeke koja je krenula u posjet kćeri koja radi i živi u Austriji podijelila je na društvenom profilu svoju priču s graničnog prijelaza Rupa. Kćer nije vidjela pola godine.


– Slovenski policajac me pitao kamo idem, odgovorila sam mu da sam u tranzitu i da idem kod kćeri u Austriju. Na to mi je odgovorio da nije vrijeme za vozikanje i ispijanje kavice u Sloveniji.


Tražio me da mu pokažem dokaz da idem kod kćeri i upitao imam li sa sobom negativan test na koronavirus. Ponovo sam mu rekla da sam u tranzitu i da idem u Austriju, a on mi je na to dometnuo da moram imati test i dokaz da doista idem u Austriju – ispričala je Riječanka.


Na graničnom prijelazu gotovo pola sata pokušavala je urazumiti policajca.


– Ponudila sam policajcu da nazove moju kćer u Austriju koju šest mjeseci nisam vidjela, pokazivala stvari u autu koje vozim. Na kraju je popustio i ispratio me riječima »Ovo vam je posljednji put« – začuđena je bila putnica iz Rijeke.


Pored spomenutih neugodnih primjera koje su na vlastitoj koži osjetili hrvatski građani, čini se da bi i slovenski državljani na ljetovanju u Hrvatskoj mogli imati problema, ali ne zbog nekog recipročnog uzvraćanja s hrvatske strane.


Naime, prema napisima slovenskih medija, tamošnja vlada zbog početka školske godine 1. rujna zatražit će od svojih građana da se vrate s odmora u inozemstvu najkasnije do 15. kolovoza, kako bi do početka rujna i nastave za školarce proveli vrijeme u preventivnoj samoizolaciji.


Ako se plan slovenske vlade doista realizira u praksi, mnogi slovenski turisti koji su već rezervirali turistički smještaj u Hrvatskoj tijekom kolovoza, blago rečeno, neće biti sretni, kao ni njihovi hrvatski domaćini.