Budući planovi

Slovence u Hrvatskoj prvi put posjetio ministar Arčon, susret održan u riječkoj Bazovici

Bruna Matičić

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Naglasak želimo dati na učenje slovenskoj jezika i očuvanje slovenske kulture u Hrvatskoj, istaknuo je ministar ArčonMatej Arčon, slovenski ministar za Slovence u dijaspori sa svojim suradnicima danas je prvi put službeno posjetio slovensku zajednicu u Republici Hrvatskoj.


U Slovenskom domu KPD “Bazovica” u Rijeci susreo se je s predstavnicima Slovenaca u Hrvatskoj te je imao prilike upoznati se s aktualnim problemima s kojima se slovenska zajednica susreće, ali i razgovarati o budućim planovima i aktivnostima kojima bi utjecali na poboljšanje položaja Slovenaca u Hrvatskoj, ali i očuvanje slovenske tradicije i jezika.


– Želja nam je bila čuti glas Slovenaca koji žive i rade u Hrvatskoj. Želimo biti aktivni sugovornici, a prije svega postaviti jasne ciljeve djelovanja te u iduće četiri godine oblikovati manje operativne organe koji će predstavljati Slovence na svim razinama i koji će sudjelovati u lokalnoj vlasti.
Naglasak želimo dati na učenje slovenskoj jezika i očuvanje slovenske kulture u Hrvatskoj, istaknuo je ministar Arčon na medijskoj konferenciji održanoj nakon sastanka s predstavnicima Slovenaca u Hrvatskoj.Istaknuo je kako je zadovoljan položajem i radom slovenske zajednice u Hrvatskoj, ali i Rijeci, kao i to da će u ime ministarstva za dijasporu nastojati poboljšati komunikaciju te brinuti o interesima Slovenaca i Slovenki te slušati i ostvariti njihove ideje, a sve kako bi podignuti njihovo zadovoljstvo i motivaciju za daljnji rad.


– Prvi i najvažniji korak jest organizirati predstavništva u vijećima nacionalnih manjina. Zadali smo si cilj organizirati četrdeset predstavništva vijeća slovenske nacionalne manjine u Hrvatskoj.


Znamo da je izazov velik, ali nadamo se ćemo na taj način uspjeti dobiti Slovence da budu aktivni na području gdje žive, rekao je Arčon te je naglasio kako će slovenski grad Nova Gorica 2025. godine nositi titulu Europske prijestolnice kulture, a od članova slovenske zajednice u Hrvatskoj očekuje da će se aktivno uključiti u projekt.


Zadovoljstvo posjetom ministra Arčona izrazila je Barbara Riman, predsjednica Saveza slovenskih društava u Republici Hrvatskoj.


– Ministra Arčona upoznali smo s tekućim problemima i izazovima s kojima se susrećemo, ali jednako tako, podijelili smo neke ideje.


Zadovoljni smo jer je postupio vrlo operativno te nam čak dao i zadatke i savjete što trebamo činiti kako bismo bili još aktivniji, rekla je Riman te istaknula kako će na budućim sastancima spomenuti i slabu prometnu povezanost te organiziran javni prijevoz, vlakovi i autobusi, što na određeni način umanjuje povezanost pograničnih područja Republike Slovenije i Republike Hrvatske.


Sastanku su također prisustvovali i Barbara Antolić Vupora, članica Hrvatskog sabora i hrvatska državljanka slovenske narodnosti koja je izrazila zadovoljstvo što je ministar pozvao na udruženje na lokalnoj razini koje će pridonijeti većoj političkoj uključenosti Slovenaca u Hrvatskoj, dok je Gašpert Dovžan, slovenski veleposlanik u Republici Hrvatskoj kazao kako će Veleposlanstvo svoje aktivnosti usmjeravati u potporu svim aktivnostima koje Slovenci u svojim kulturnim društvima i zajednicama organiziraju.