Ugodno iznenađeni

Skupina američkih studenata na svojevrsnom je studijskom putovanju u Rijeci

Mirjana Grce

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ova putovanja organizira studentska organizacija koja ima sjedište u SAD-u. Naziv joj je Cru, a njihova podružnica u Hrvatskoj je Udruga FokusSkupina od 25 studenata iz SAD-a ovih dana boravi u Rijeci na svojevrsnom studijskom putovanju. S nekolicinom njih razgovarali smo u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, a oko razgovora i susreta pomogao nam je mladi Riječanin Ivan Špoljarić iz riječke Evanđeoske crkve Krista Kralja.


»Ova putovanja organizira studentska organizacija koja ima sjedište u SAD-u. Naziv joj je Cru, a njihova podružnica u Hrvatskoj je Udruga Fokus. Poveznica studenata koji idu na ovakva putovanja je da su svi praktični vjernici iz različitih crkava protestantske baštine u SAD-u, a objedinjuje ih Cru«, objasnio je Špoljarić.


Jedan od njih, Joshua, odnedavno diplomirani psiholog, izdvojio je da prije svega žele upoznati novu kulturu, ne samo običaje i način života nego i vjeru i životne vrijednosti mladih, što žele biti, što raditi.
Najviše vremena provode u Rijeci i to u Kampusu, gdje se trude upoznati naše studente, no također su posjetili Zagreb, Pulu, Rovinj i Opatiju.


»U riječkoj kulturi posebno cijenim susretljivost ljudi. Ovdje će netko nekoliko sati izdvojiti da bi se s tobom družio na kavi, razgovarao.


To je vrlo ljubazno, lijepo, posebno«, rekla je Brynn, studentica kineziologije.


Njezina kolegica Grace, koja studira ljudske resurse i razvoj, rekla je da ima osjećaj kao da joj je bilo suđeno da dođe u Rijeku, koju je upoznala kao poseban, lijep grad.


Kyle, student računovodstva i glazbe dodao je da su do sada razgovarali sa 160 studenata, da je doživio da su vrlo ponosni što žive u Rijeci, ali i to da se čude zašto netko posjećuje Rijeku kad u Hrvatskoj postoje gradovi poput Dubrovnika.


Voditelji skupine studenata supružnici Christine i Trace Hunt iz Teksasa objasnili su da su trebali voditi putovanje u Moskvu, ali su zbog COVID-19 odlučili putovati u Rijeku.


Drago im je da su ovamo došli – iz Rijeke nose lijepe dojmove o njezinim susretljivim stanovnicima i gradu u kojem se ljudi uživaju družiti.