Odluka

Škole u PGŽ pohađa 185 učenika iz Ukrajine, Ministarstvo im osigurava dodatnu potporu

Ingrid Šestan Kučić

U cijeloj Primorsko-goranskoj županiji je 185 učenika iz Ukrajine, najviše ih pohađa OŠ »Nikola Tesla« / Foto S. DRECHSLER

U cijeloj Primorsko-goranskoj županiji je 185 učenika iz Ukrajine, najviše ih pohađa OŠ »Nikola Tesla« / Foto S. DRECHSLER

Dvoje učenika smješteno u opatijskoj osnovnoj školi, a jedan u crikveničkoj, a što se tiče osnovnih škola čiji je osnivač Županija najveći broj učenika iz Ukrajine je u OŠ »Sveti Matej« Viškovo, njih 11RIJEKA – Nakon što je financiralo udžbenike i druge obavezne obrazovne materijale za ukrajinske učenike koji ove školske godine pohađaju hrvatske osnovne i srednje škole Ministarstvo znanosti i obrazovanja sada je donijelo i odluku o sufinanciranju programa dodatne potpore učenicima osnovnih i srednjih škola raseljenih iz Ukrajine.


Cilj sufinanciranja programa je osiguravanje dodatne potpore te osiguravanje socijalne integracije ukrajinskih učenika, a odlukom Ministarstva sufinancirat će se izvanučionička nastava, roditeljski dio u cijeni produženog boravka za učenike osnovnih škola, kao i roditeljski udio u ekonomskoj cijeni smještaja i prehrane u učeničkom domu za učenike srednjih škola.


Sufinancirat će se i nastavni te didaktički materijal, kao i nastavni materijal za učitelje i nastavnike koji rade u pripremnoj nastavi hrvatskog jezika, ali i ostali programi koji doprinose integraciji učenika.
Prema podacima Primorsko-goranske županije na području cijele županije ukupno je 185 ukrajinskih učenika, od čega ih je 152 u osnovnim, a 33 u srednjim školama. Najveći broj osnovaca je u školama čiji je osnivač Županija, njih 77. U Gradu Rijeci kažu da je u riječkim školama trenutno 76 ukrajinskih učenika, a najviše ih je u OŠ »Nikola Tesla«, koja broji 22 učenika iz Ukrajine te u OŠ Srdoči, gdje ih je 13.


U Županiji dodaju i da je dvoje učenika smješteno u opatijskoj osnovnoj školi, a jedan u crikveničkoj, a što se tiče osnovnih škola čiji je osnivač Županija najveći broj učenika iz Ukrajine je u OŠ »Sveti Matej« Viškovo, njih 11.


Među srednjim školama po broju ukrajinskih učenika u klupama prednjači Prva riječka hrvatska gimnazija gdje ih je šestero, te Gimnazija Andrije Mohorovičića u čijim klupama sjedi petero ukrajinskih srednjoškolaca, a toliko ih je i u Glazbenoj školi Ivana Matetića Ronjgova.