Lidrano

Školarci pokazali literarna, scenska i novinarska umijeća

Ingrid Šestan Kučić

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Kroz pojedinačne nastupe, lutkarske igre, recitale i dramsko-scenske igre na pozornici se predstavilo 137 učenika iz 31 osnovne i srednje škole u pratnji 45 mentoraŽupanijski susreti Lidrano i ove su godine okupili velik broj učenika osnovnih i srednjih škola koji su pokazali svoja literarna, novinarska, ali i scenska umijeća. Kroz pojedinačne nastupe, lutkarske igre, recitale i dramsko-scenske igre na pozornici se predstavilo 137 učenika iz 31 osnovne i srednje škole u pratnji 45 mentora.


Lutkarske predstave


U kategoriji pojedinačnih nastupa osnovaca najboljima su proglašeni Ernest Podobnik iz OŠ »Milan Brozović« Kastav, Vito Juričić iz OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija te Rea Ban iz OŠ Sveti Matej Viškovo, dok su u kategoriji srednjoškolaca najboljima proglašeni Nina Damjanović iz Prirodoslovne i grafičke škole, Petra Mavrinac iz Prve sušačke hrvatske gimnazije te Lea Šabanagić iz Željezničke tehničke škole Moravice.


U kategoriji lutkarskih predstava najuspješnijima su proglašeni OŠ Dolac: Dora Babić, Meia Petra Bezić, Sara Ilić, Vicko Iljadica, Mihael Ivezić, Tesa Andrea Koteles, Katja Oriović i Mihael Vilić, dok su u kategoriji recitala najsupješnjima proglašeni učenici OŠ Brajda: Lukrecija Turčić, Tara Babić, David Jugović, Mia Ropac i Lara Ivančić, a u kategoriji dramsko-scenskih igara najuspješnijima su proglašeni učenici OŠ »Petar Zrinski Čabar« Josipa Mihelić i Dorijan Leš. U kategoriji dramsko-scenskih igara srednjoškolaca najuspješnijima su proglašeni učenici Gimnazije Andrije Mohorovičića: Karlo Barjaktarić, Stjepan Goronja, Naomi Kombol, Lisa Mihelec i Lara Smolić Ročak te učenici Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj: Matej Budinić, Nela Derokov, Petra Ivanišević, Alen Komadina, Karla Krsmanović, Ana Stopar, Sebastian Andrijčić, Lucija Bonić, Matija Jurić i Brigita Sorić.
U kategoriji literarnog izraza natjecala su se 44 učenika iz 28 osnovnih i srednjih škola u pratnji 40 mentora. Osnovci i srednjoškolci predstavili su se s 58 radova, a najuspješnijima proglašeni su: Matija Laušin iz OŠ Gornja Vežica, Mari Rodin iz OŠ »Nikola Tesla«, Vigo Doričić iz OŠ Srdoči, Lucija Borovac iz OŠ Kostrena, Laura Abramović i Enio Brezac iz OŠ »Milan Brozović« Kastav, Dora Lukšić iz OŠ »Rikard Katalinić Jeretov« Opatija, Mihael Šepelj iz OŠ Ivana Gorana Kovačića Delnice te Jana Vančina iz OŠ Dr. Branimira Markovića Ravna Gora, dok su u kategoriji literarnih radova srednjoškolaca najuspješnijima proglašeni: Marko Drozdek i Ema Čolaković iz Gimnazije Andrije Mohorovičića, Tina Tus i Laura Bilović iz Prve riječke hrvatske gimnazije, Borna Majnarić iz Srednje škole Delnice i Karmen Frbežar iz Srednje škole »Vladimir Nazor« Čabar.


Školski listovi


U kategoriji novinarskog rada osnovaca sudjelovalo je 30 učenika iz 20 osnovnih i srednjih škola te 25 njihovih metora, a u kategoriji samostalnog novinarskog izraza najuspješnijima su proglašeni: Vita Tijan i Vita Ropac iz OŠ Brajda, Greta Zupičić iz OŠ »Nikola Tesla«, Nika Rožmarić iz OŠ Čavle i Borna Tadej iz OŠ Dr. Branimira Markovića, dok su u kategoriji srednjoškolaca najboljima proglašeni: Dominik Rukavina iz Gimnazije Andrije Mohorovičića i Alen Komadina iz Srednje škole Ambroza Haračića Mali Lošinj. U kategoriji osnovnoškolskih školskih listova najboljima su proglašeni list »Broštulin« OŠ Kostrena, »Bares« OŠ Frana Krste Frankopana Krk, »Tratinčica« OŠ Sveti Matej, »Šarko« OŠ Vladimira Nazora Crikvenica i »Vrutak« OŠ Frane Petrića Cres, a u kategoriji srednjoškolskih školskih listova najsupješnijima su proglašeni »Eugenije« Gimnazije Eugena Kumičića Opatija, »Kamen mudrosti – kamen ludosti« Prirodoslovne i grafičke škole, »Kult« Prve riječke hrvatske gimnazije i »4 MOHOkultura 2020.« Gimnazije Andrije Mohorovičića. U kategoriji radijskih emisija najboljom je proglašena emisija »Ljubavnih 9« učenika OŠ Čavle: Nike Rožmarić, Lejle Redžaj, Anje Juretić i Lore Birtić.