Na samom kraju, ali...

ŠKOLA U DRAŽICAMA Ban: ‘Prvotravanjske najave otvorenja’; Marčelja: ‘Za koji dan uporabna dozvola’

Sanja Gašpert

Sigurno će krajem trećeg i početkom četvrtog mjeseca svi papiri biti riješeni, što znači da će sredinom travnja djeca sjesti u najljepšu školu u županiji, koju smo zajedničkim snagama ponosno izgradili, kažu u Općini JelenjeJELENJE – Jelenjski HDZ reagirao je priopćenjem za javnost u vezi s najavom skorašnjeg otvaranja nove škole i sportske dvorane u Dražicama.


– Nova Škola i sportska dvorana u Dražicama se otvaraju 1. travnja? Taj bi datum zaista najbolje odgovarao za otvaranje s obzirom na brojne »bisere« koje su vladajući PGS/SDP/AM rekli ili poduzeli o toj Školi. Radove je započela tadašnja HDZ-ova vlast još 1997. godine, ali su ih 1998. godine stopirali PGS/SDP/HSS. Umjesto Škole, izgradili su sada napušteni Vatrogasni dom, a godinama su »prvotravanjski« obećavali dogradnju Škole u Jelenju. Godine 2013. je dolaskom na vlast Ervina Radetića i HDZ-a obnovljen projekt Škole u Dražicama, pa je sadašnju vlast 2017. godine dočekala pripremljena dokumentacija i blizu dva milijuna kuna na računu Ministarstva regionalnog razvoja. Radovi su trebali početi 2018. godine, ali nisu osigurali potrebna financijska sredstva. Bez ikakve potrebe preselili su svu djecu u Jelenje i stvorili ogromne probleme i roditeljima i djeci i učiteljima, a »prvotravanjski« su stalno obećavali skori početak radova. Konačno su radovi počeli tek u svibnju 2019. godine, a financijska sredstva nisu bili u stanju osigurati iz raznih državnih ili EU fondova, već su podigli ogroman kredit od oko 15 milijuna kuna, čija će otplata znatno opteretiti naš skroman općinski proračun idućih 10 godina. »Prvotravanjski« su u nekoliko navrata najavljivali završetak radova navodno početkom ove godine, pa u ožujku ove godine, pa početkom travnja i na kraju sredinom travnja! Sigurni smo da će 1. travnja objasniti nezadovoljnim mještanima i roditeljima je li toliko kašnjenje s radovima posljedica njihove nesposobnosti ili njihove želje da otvaranje Škole bude što bliže predstojećim općinskim izborima, piše u priopćenju koje potpisuje predsjednik Općinske organizacije HDZ-a Jelenje Ivoslav Ban.


Neupućeni u projekt


Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja (PGS) kaže kako HDZ Jelenje nema točne informacije, odnosno izgleda da »nisu uopće upućeni u projekt izgradnje nove škole i školske-sportske dvorane u Dražicama«.
– Nije točna informacija da se škola otvara 1. travnja. Naime, protekli sam tjedan razgovarao sa županom Zlatkom Komadinom i sve ide prema planu koji smo zajednički zacrtali te usuglasili s nadležnim odjelom za školstvo. Pročelnica Edita Stilin i njezin tim u PGŽ-u aktivno rade na tome da se kroz koji dan dobije uporabna dozvola, kao i obavi pregled svih uvjeta potrebnih za normalan rad škole. Siguran sam da će krajem trećeg i početkom četvrtog mjeseca svi papiri biti riješeni, što znači da će sredinom travnja djeca sjesti u najljepšu školu u Primorsko-goranskoj županiji, koju smo zajedničkim snagama ponosno izgradili. Stoga se svečano otvorenje priprema veoma skoro, kaže Marčelja.


Također, demantira jelenjski HDZ i u dijelu priopćenja vezanog za pripreme za realizaciju ovog kapitalnog projekta.


Sufinanciranje kreditom


– HDZ-a, srećom, nije bilo ni blizu u projektu gradnje škole, jer bi projekt i sada bio pusta želja na papiru. Podsjećam da je u navodima svoje ostavke bivši načelnik Ervin Radetić, skupa s HDZ-om rekao da je preteško i ne može realizirati projekt škole te otišao na kruzer. Pokazalo se da Nezavisna lista Radetić i HDZ nisu imali znanja za realizirati projekt. Kamo sreće da nas je dočekala pripremljena dokumentacija pa bi izgradnja već bila gotova. Nažalost, tomu nije bilo tako te sam osobno rješavao suglasnosti s vlasnicima susjednih parcela, kako bi se mogla dobiti građevinska dozvola. Točno je da smo za potrebe sufinanciranja izgradnje rekonstrukcije škole i gradnje školske-sportske dvorane digli kredit u iznosu od 15 milijuna kuna. To je bio jedini način da Općina Jelenje osigura svoj udio u sufinanciranju investicije u iznosu od 40 posto, ističe načelnik Marčelja te podsjeća kako se zgradom u kojoj se nalazio DVD sada koristi Komunalno društvo Jelen, a dio zgrade iznajmljen je zakupcu tako da je sama zgrada u funkciji i donosi prihode općinskom proračunu.