Tradicija

Sjajne dječje izvedbe u Škrljevu na priredbi u čast Ljubi Pavešiću

Sanja Gašpert

U programu su ove godine sudjelovali učenici škrljevske škole i djeca dječjih vrtića Bambi i PčeliceU Područnoj školi Škrljevo održana je svečanost obilježavanja rođendana Škrljevčana Ljuba Pavešića Jumba, čakavskoga pjesnika i novinara.


Tradicionalno okupljanje Pavešiću i domaćoj čakavštini u čast održava se u škrljevskoj školi već dugi niz godina, u partnerstvu s Katedrom Čakavskog sabora Bakarskoga kraja.


U programu su ove godine sudjelovali učenici škrljevske škole i djeca dječjih vrtića Bambi i Pčelice.
– Pavešićevo nasljeđe, njegove velike i duboke stope trudimo se slijediti njegovanjem čakavštine, čitanjem, pjevanjem čakavskih pjesama, plesom na odabrane čakavske pjesme.


Najvredniji dio našeg njegovanja čakavštine je učenje čakavštine od naših učiteljica i, naravno, stvaranje na čakavštini.


U programu, uz upoznavanje crtica iz Pavešićeva života, izveli smo Pavešićevu pjesmu “Čičak od zlata” te niz čakavskih pjesama koje su škrljevski školani napisali u nekoliko proteklih godina, a koje su objavljene u zbirkama pjesama “Čakavčići pul Ronjgi”, neke od izvedenih pjesama bile su i nagrađene, odnosno pohvaljene.


Niti jedna priredba nije potpuna ako se ne zapjeva, ovaj put su dječju izvedbu pjesme “Neverin” na gitarama pratili Sarin i Marov tata Franko i nono Zoran.


Sjajnim izvedbama sve su oduševili najmlađi, vrtićari Bambići i Pčelice. Priredba je završila čašćenjem i ugodnim druženjem djece i odraslih, istaknuto je.