Autorica Ljubinka Toševa Karpowicz

Sjajan završetak trilogije o riječkoj povijesti: Nova knjiga otkriva veze SAD-a i Slobodne Države Rijeka

Ervin Pavleković

Ljubinka Toševa Karpowicz / Foto Marko Gracin

Ljubinka Toševa Karpowicz / Foto Marko Gracin

Kako je Toševa Karpowicz pojasnila, knjigu čini posebnom nekoliko elemenata, od kojih se ističe činjenica da je Slobodna Država Rijeka bila interesna sfera SAD-aU Muzeju Grada Rijeke promovirana je nova knjiga Ljubinke Toševe Karpowicz pod nazivom “Rijeka/Fiume 1868.-1924. od autonomije do države”, koja je nastavak autoričina bavljenja slojevitom riječkom poviješću i posljednja u trilogiji njezinih knjiga o riječkoj povijesti.


Urednik knjige Danko Švorinić rekao je kako se radi o proširenoj doktorskoj disertaciji iz 1986. godine, a Udruga Slobodna Država Rijeka dosad je izdala više knjiga koje se bave sličnim temama, no ovaj rad, koji u šest poglavlja govori o političkom i povijesnom životu Rijeke, uvjerljivo je najvrjedniji, pojasnio je urednik.


Recenzent, prof. dr. sc. Željko Bartulović, osvrnuo se na tu knjigu koja je, kako kaže, nastala kao proširena i dorađena doktorska disertacija čiji je primjerak stajao niz godina na njegovim policama, a koristio ju je u nastavi sa studentima povijesti, stoga mu je uvijek bilo žao što nije bila objavljena. Napomenuo je kako se radi važnoj knjizi koja rekonstruira sve ono što se događalo u Rijeci u drugoj polovici 19. i početkom 20.stoljeća i koja će sigurno ostaviti traga u literaturi o povijesti Rijeke.
– Dr. sc. Ljubinka Toševa Karpowicz raspravlja o socijalnoj i gospodarskoj strukturi Rijeke, o pravnim aktima poput ondašnjeg Statuta grada te o raznim političkim zbivanjima u kojima prepoznajemo otpor mađarizaciji Hrvatske.


Radi se o vrlo dobrom prikazu s obradom novih knjiga koje govore o istoj temi, a koje su izašle nakon 1986. godine i s nekim novim dokumentima koji su istraženi, stoga, iako se radi o proširenoj disertaciji se zapravo radi o novome djelu.


Ono što je zanimljivo jest prikaz zanimanja velikih sila za Rijeku koje su imale razne strateške i gospodarske interese u Rijeci, prikaz odnosa starih i novih riječkih autonomista, kao i razdoblja nakon 1918. godine, rekao je o knjizi rencenzent Bartulović.


Nakon autoričinih knjiga “D’Annunzio u Rijeci: mitovi, politika i uloga masonerije” iz 2007. godine te knjige “Masonerija, politika i Rijeka: (1785. -1944.)” iz 2015., ovo je treća knjiga govori o političkoj povijesti Rijeke od 1868. do 1924. godine i kojom se završava njezina trilogija o riječkoj povijesti.


Kako je Toševa Karpowicz pojasnila, knjigu čini posebnom nekoliko elemenata, od kojih se ističe činjenica da je Slobodna Država Rijeka bila interesna sfera SAD-a koji je htio preko Rijeke ostvariti svoje interese u srednjoj Europi nakon raspada Austro-ugarske monarhije.


Također, posebnost knjige su brojni prilozi koje je autorica vrijedno sakupljala, a u tom je smislu posebno zanimljiv ugovor tadašnjeg predsjednika vlade Države Rijeka Ricarda Zanelle s predstavnicima američke tvrtke Standard Oil Company kojeg je Toševa Karpowitz pronašla u američkom arhivu u gradu Washingtonu.


Kako je naglasila, od tri potpisana ugovora, jedino je taj koji je sama pronašla ostao sačuvan.


Knjigu su predstavili urednik knjige Danko Švorinić i recenzent prof. dr. sc. Željko Bartulović, a prisustvovali su i ravnatelj Muzeja Grada Rijeke Ervin Dubrović te tajnica Udruge Slobodna Država Rijeka Laura Marchig.