Izložba inovacija

Sjajan nastup inovatora iz PGŽ na izložbi Arca 21, osvojili su deset odličja

Bruna Matičić

S izložbe Arca 21 u Zagrebu

S izložbe Arca 21 u Zagrebu

Zlatnu medalju za mlade inovatore dobila je Nika Bošnjak iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo RijekaSavez udruga inovatora Rijeke prošloga je tjedna nastupio na 19. međunarodnoj izložbi inovacija Arca 21 održanoj u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.


Na izložba Arca 21 koja je održana uz pokroviteljstvo predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića te Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatske gospodarske komore, i HAMAG-BICRO-a te sponzora Končar – elektroindustrije d.d. i HS produkta, predstavljene su brojne inovacije i nove tehnologije iz gotovo svih područja ljudskoga rada.


Svoje su radove predstavili brojni inovatori pojedinci, ali i istraživački timovi javnoga i privatnoga sektora, akademske zajednice i znanstvenih ustanova te inovativnih i razvojnih tvrtki u Hrvatskoj i inozemstvu iz više od 20 zemalja svijeta.
Među njima, čak 16 inovacija iz područja građevinarstva, elektrotehnike, informatike, nautike, strojarstva i opreme za autoindustriju predstavili su inovatori pojedinci te tvrtke, ustanove i fakulteti iz Primorsko-goranske županije, a izložene inovacije dobile su ukupno 10 odličja.


Zlatnu medalju za mlade inovatore dobila je Nika Bošnjak iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka, a srebrne su medalje osvojili Vedran Šaralija iz Tehnološkog centra Rijeka te Nela i Zlatko Šakić iz 3D Design Šanell Viškovo, dok su Nika Grgurić iz Tehnološkog centra Rijeka i Dario Perić iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo osvojili srebrne medalje za mlade inovatore.


Brončanu medalju osvojio je Građevinski fakultet Rijeka za projekt osmišljen s Tehnoplast paneli Šćitarjevo iz Zagreba te Miro Gržinić iz Pneumatikametal iz Lovrana. Uz navedene, brončane medalje za mlade invatore osvojile su inovacije Lare Kantor, Endija Vundača i Marina Macolića iz Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo Rijeka.