Moje mjesto pod suncem

Siromašnoj riječkoj djeci žele otvoriti prostor za učenje i igru, i vi u tome možete pomoći

Portal Novi list

Foto Moje mjesto pod suncem

Foto Moje mjesto pod suncem

Cilj ove donatorske kampanje je prikupiti 1.2 milijuna kuna za potpunu adaptaciju i opremanje višenamjenskog solidarnog centra na Pećinama u RijeciProblem siromaštva uvelike djeluje na one najranjivije – djecu u razvoju. Situacija s epidemijom samo je dodatno pogoršala opće stanje koje je posebno teško kod siromašnijih članova zajednice. Kampanja Moje mjesto pod suncem bori se za djetinjstva jednakih šansi kroz prikupljanje sredstava za pomoć obiteljima u riziku siromaštva, djeci i njihovim roditeljima.


Cilj ove donatorske kampanje je prikupiti 1.2 milijuna kuna za potpunu adaptaciju i opremanje višenamjenskog solidarnog centra na Pećinama u Rijeci.


Riječ je o radnom prostoru površine 380 četvornih metara sa svim sadržajima potrebnim za razvoj djece gdje će se održavati edukativne i kreativne radionice. No, bit će to i prostor za igru i slobodno vrijeme, stručnu podršku te pomoć u učenju.
U prostoru će raditi 50 redovnih volontera i djelatnika programa, koji će u ugodnoj atmosferi „dnevnog boravka“ raditi s korisnicima koji će tamo pozvanima boraviti jer nemaju adekvatan prostor za učenje ili igru.Sve aktivnosti do sada su se odvijale u skromnom, malom prostoru koji je premalog kapaciteta za svu djecu i obitelji kojima je sada pomoć potrebna.


Što o tome kažu roditelji?


„Program mi jako puno znači, dobročinstvo, druženje, pozitivu. Otkada smo u ovom programu imamo nekoga kome se možemo povjeriti, za slučaj da bilo gdje zapne. I možemo računati na povjerenje i da sve informacije iz razgovora neće izaći nigdje van Udruge.


Dijete je zadovoljnije jer ima nekoga za druženje, osjeća se sigurnije i vjeruje u sebe, da neke stvari može“, istaknula je majka korisnice programa.


Program Moje mjesto pod suncem ulaže u obrazovanje djece kroz 11 vrsta besplatnih radionica tjedno, uključivanjem djece u izvanškolske (sportske i glazbene) aktivnosti – organiziranim odlascima u kino, muzeje, kazalište i slične sadržaje koji će unaprijediti njihove kapacitete.Programom je osigurana i redovna pomoć u učenju i besplatan prijevoz u gradu, a prema potrebi i stručnu podrška korisnicima.


„Dobili smo obitelj, podršku, ljubav, razumijevanje, osjećaj da nismo sami, da pripadamo društvu bez obzira na sve. Nama kao roditeljima jako puno znači kad imaš okruženje koje je u svakom trenu tu, kad znaš da nisi sam i ne moraš u četiri zida venuti. Sretna sam kad znam da, kada mi je teško, na vaša vrata uvijek mogu pokucati“, dodala je majka druge korisnice programa.


Centar za kulturu dijaloga, kao udruga civilnoga društva uz svoj program socijalne inkluzije Moje mjesto pod suncem osigurava djeci aktivnosti koje su im inače nedostupne, a koje ih osnažuju, podižu im samopouzdanje i proširuju obzor mogućnosti te ih u budućnosti čine samosvjesnim i solidarnim građanima.


Prekinimo začarani krug prijenosa siromaštva!


Cilj svih programskih aktivnosti je prekinuti začarani krug prijenosa siromaštva s njihovih obitelji na djecu.


“Upravo je u kontekstu ovogodišnjih razvoja događaja u svijetu i RH sada, više no ikada, važno imati na umu najranjivije pripadnike društva, koji su često marginalizirani i kao takvi „nevidljivi“. Upravo su djeca nevine žrtve siromaštva i socijalnog okruženja u kojem su se zatekli, bez vlastite krivice.U naš smo rad kroz razne aktivnosti uključili i roditelje koje s partnerima pokušavamo osnažiti i pomoći u razvoju financijskih i roditeljskih kompetencija, sve s ciljem otvaranja prozora u svijet u kojemu njihova djeca ne moraju biti osuđena na život u materijalnoj oskudici te emocionalnoj i društvenoj isključenosti.


Želimo tu poziciju promijeniti i zato nam je ova kampanja od iznimne važnosti kako bismo osigurali one najugroženije članove naše zajednice i kreirali “njihovo mjesto pod suncem” kroz naš program”, izjavila je Sandra Grozdanov, voditeljica programa Moje mjesto pod suncem.


I vi se možete uključiti u donatorsku kampanju


Uključite se u donatorsku kampanju i kreirajte djetinjstvo jednakih šansi za djecu kojoj je to najpotrebnije!


Kampanju možete podržati pozivom na donatorski broj 060 80 20 25 (cijena: fiksni 3,75 kn/poziv, mobitel 5,05 kn/poziv) ili izravnom uplatom na račun kampanje IBAN: HR1924020061500087226.Više informacija o projektu na stranici www.mojemjestopodsuncem.com i na društvenim mrežama Facebook i Instagram.