Drama

Sindikat traži smjenu ravnatelja Tehničke škole u Rijeci, Školski odbor to odbija, unatoč inspekciji

Ljerka Bratonja Martinović

Čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske održali su konferenciju za novinare pred Ministarstvom i otišli na razgovor s ministrom kako bi ga podsjetili na zakonsku mogućnost da sam razriješi ravnatelja ako školski odbor to ne učiniNezadovoljni jer ravnatelj Tehničke škole Rijeka nije razriješen unatoč preporuci prosvjetne inspekcije, nakon čak sedam negativnih inspekcijskih nalaza, čelnici Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske u utorak su, na Dan učitelja, održali konferenciju za novinare pred Ministarstvom znanosti i obrazovanja i otišli na razgovor s ministrom kako bi ga podsjetili na zakonsku mogućnost da sam razriješi ravnatelja ako školski odbor to ne učini.


Upravo to se dogodilo u slučaju Tehničke škole u Rijeci, gdje je školski odbor donio odluku suprotnu preporuci prosvjetne inspekcije, i ocijenio da ravnatelj Serđo Jadrić, unatoč negativnim inspekcijskim nalazima, ipak treba ostati ravnatelj.


Politička garnitura


– Školski odbor je 16. ožujka ove godine odbio potvrditi prijedlog riječke prosvjetne inspekcije da se ravnatelja Jadrića smijeni, a o tome nisu ni raspravljali, ustvrdila je Tijana Pavičić, profesorica tjelesne i zdravstvene kulture u Tehničkoj školi, nekad uspješna maratonka.
Za nju je to očiti dokaz da je riječ o instaliranom tijelu koje štiti ravnatelja te da iza njega stoji riječka politička garnitura koja mu pogoduje.


– Maloljetan učenik u srednjoj školi četvrtim korakom iskrivljenog ponašanja napušta školu, a ravnatelj kojem su u sedam inspekcijskih nadzora utvrđeni različiti propusti u radu, kod


zapošljavanja i drugo, ostaje na svom mjestu.


Ministar to ignorira, iako u rješenju prosvjetne inspekcije stoji da je, u slučaju da školski odbor odbije prijedlog razrješenja, na potezu ministar koji ili razrješuje ravnatelja, ili ga ostavlja na funkciji, ustvrdila je Pavičić.


Kako je ispričala, u sukob s ravnateljem, koji traje već treću godinu, došla je kad je zatražila redovito čišćenje školske sportske dvorane, da bi joj kasnije ravnatelj onemogućio napredovanje.


– Upozorila sam ravnatelja da je nedopustivo da u Tehničkoj školi nitko ne održava prostor školske sportske dvorane, da nijedna spremačica nije zadužena za čišćenje te dvorane, a ravnatelj na to nije reagirao.


Kako da postupim kao profesor tjelesne i zdravstvene kulture, ako se prostor ne čisti, tu nema ni tjelesnog, ni zdravlja, ni kulture, ustvrdila je Pavičić. Prvo je, kaže, pokušala probleme riješiti unutar škole, a onda se obratila inspekciji.


Foto Vedran Karuza


»Uvjeravali su me da rade postupno. Kakva je postupnost potrebna da utvrdiš je li netko zadužen za čišćenje ili nije?!«, ispričala je Pavičić i dodala da je ravnatelj riješio problem tek po nalogu inspekcije.


Predbacuje mu i neprimjerenu komunikaciju jer joj je više puta na tijelima škole, tvrdi, oduzimao riječ i zabranjivao govoriti.


– Takvih je situacija bilo nebrojeno puta. Ne znam je li to slučaj, ali niz žena je obilježen u toj školi. Ako pokažete stav, ako razmišljate, postajete opozicija ravnatelju, prepričala je situaciju u toj školi.


Ravnatelj, tvrdi, nije birao sredstva da bi je degradirao kao osobu i kao nastavnika, pa je školskom odboru lani poslao zahtjev da je se uputi na procjenu poslovne sposobnosti.


Uskraćena prava


– U zahtjevu je stajalo da je »po njegovim saznanjima, prof. Pavičić opasna za učenike i kolege« i tražio je suglasnost školskog odbora. Kad mu je školski odbor uskratio tu suglasnost, smijenio je kompletan odbor i postavio novi, navodi Pavičić.


Stopirao je, dodaje, i njezino napredovanje, jer joj je najprije dao zeleno svjetlo za napredovanje u status mentora, da bi joj ga naknadno uskratio predbacivši joj da sudjeluje u anonimnim prijavama protiv škole.


– Svi moji podnesci potpisani su imenom i prezimenom, a krenuli su prema prosvjetnoj inspekciji 23. srpnja 2019. godine, kad mi je uskraćeno pravo na napredovanje.


Kad je ravnatelj trebao potpisati tiskanice za Agenciju za odgoj i obrazovanje, izrijekom je rekao pred tajnicom škole da ih ne želi potpisati ni sa mnom razgovarati, prenosi Pavičić, uvjerena da iza ravnateljevih postupaka stoji odmazda.


Dok je njoj status mentora uskraćen, zeleno svjetlo za napredovanje dobila je kolegica nad kojom se zbog neprimjerenog ponašanja prema učenicima provodio stručni nadzor.


U dvije i pol godina poslala je, kaže Pavičić, 70 dopisa tijelima škole i resornom ministarstvu, a sve je osobno potpisala.


– Ja se ne skrivam. Očekujem da, kad se donese odluka, Školski odbor po tome postupa. Ja sam legalist. Mi smo rudari koji radimo u školama, a ekipa u ministarstvu sjedi na pijedestalu i prebacuje dokumente.


Kad treba izvršno djelovati, skrivaju se iza školskog odbora. To je nedopustivo, predbacuje riječka profesorica. Slične se stvari, tvrdi, događaju mnogim nastavnicima, koji trpe jer se drugome pogoduje.


– Mi nismo pijuni, naš rad je normiran više nego ičiji. Želimo pomak u sustavu, odgajamo slobodnomisleće ljude. Ako ja to primjerom ne mogu pokazati njima, kako će oni to postati?, upozorava Pavičić.


Predsjednica Nezavisnog sindikata, Nada Lovrić, istaknula je da se ne radi ni o kakvom osobnom ratu protiv ravnatelja, već o nastojanju da sustav funkcionira kako bi trebao.


– Ministar ne mora znati za sve devijacije u sustavu, ali ako mu službe na to ukažu, neka postupi prema tome. U obrazovanju ne smije biti čuvanja fotelja, ako posao ne radite dobro, treba li sustav trpjeti?!, ustvrdila je Lovrić te dodala kako takvi slučajevi nisu iznimke, nego pravilo u sustavu obrazovanja.


Nedopustivo je, zaključuje, da se sindikat mora baviti time, a ministra poziva na smjenu ravnatelja Jadrića.


Ravnatelj Jadrić: Svi rade greške, nismo educirani za ravnatelje, amateri smo


– Inspekcijski nadzori su bili, u jednom trenutku je prosvjetna inspekcija školskom odboru predložila moje razrješenje. To se razmatralo na nekoliko sjednica, školski odbor je ocijenio da nema potrebe za razrješenjem jer da su propusti sitne stvari.


Tumačenje nekoga tko nije kompetentan, pogotovo sindikata koji nije u tijeku događaja, nije u redu, rekao nam je ravnatelj Tehničke škole Serđo Jadrić.


– Nadzora ima svagdje, ne samo u našoj školi, oni nalaze nedostatke, greške koje se ispravljaju, sve je to u proceduri. Oni znaju svoj posao, a mi nismo educirani za ravnatelje, amateri smo, radimo greške, ističe.


Ne radi se, kaže, ni o kakvom osobnom obračunu s kolegicom Pavičić, a htio ju je poslati na procjenu poslovne sposobnosti jer smatra da u to doba nije bila sposobna za rad. »Postoje tu problemi godinama, ali to nema veze s osobnim odnosom«, tvrdi.


– Možda ona ima neke osobne porive, to morate pitati nju. Ali postoje institucije u školi i izvan nje i one rade svoj posao. Ako jedna osoba tvrdi da cijela vertikala radi krivo i želi je ispraviti, što da ja na to kažem?, zaključuje ravnatelj.


MZO: Riješit ćemo problem


Nakon sastanka s predstavnicima sindikata, državni tajnik Tomislav Paljak rekao je da će MZO, nakon što prikupi relevantne podatke, riješiti problem ako ga u međuvremenu ne razriješe niže razine.


Rekao je i da ovakvih problema ima i u drugim školama te da ih treba rješavati u skladu s pravilima.


Iz MZO-a, naime, poručuju kako je za ovaj slučaj odgovoran Školski odbor, koji je unatoč mišljenju prosvjetne inspekcije odbio razriješiti ravnatelja Tehničke škole Rijeka.