Tiskovna konferencija

Sindikalni odbor ‘3. maja’: Tražimo jasan odgovor na pitanje hoće li plaće biti isplaćene

Hina

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Uz to, Sindikalni odbor pozvao je radnike »3. maja« da se očituju o tome podupiru li pokretanje stečaja ako im do 12. ožujka, za kada je najavljeno ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci, ne budu isplaćene plaće, rekao je Šoljić na konferenciji za novinareRIJEKA Predsjednik Sindikalnog odbora za opstojnost »3. maja« Juraj Šoljić rekao je u četvrtak da su radnici siti suhoparnih rasprava i traže jasan odgovor na pitanje hoće li im biti isplaćene plaće te je izvijestio da je Uprava »3. maja«, unatoč sindikalnoj borbi za svakog radnika, odlučila dati otkaz petorici ključnih rukovoditelja u tom brodogradilištu.


Uz to, Sindikalni odbor pozvao je radnike »3. maja« da se očituju o tome podupiru li pokretanje stečaja ako im do 12. ožujka, za kada je najavljeno ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci, ne budu isplaćene plaće, rekao je Šoljić na konferenciji za novinare.


Ročište u sklopu prethodnog postupka radi utvrđivanja pretpostavki za otvaranje stečajnog postupka nad Brodogradilištem »3. maj» bilo je najavljeno na Trgovačkom sudu u Rijeci za 26. veljače, ali je odgođeno za 12. ožujka, do kada bi trebalo biti poznato hoće li radnicima biti isplaćene zaostale plaće, a u protivnom je izgledno otvaranje stečaja.
Prema podatcima iz sindikata, riječ je o trima neisplaćenim plaćama te o razlici do pune plaće za tri isplaćena »minimalca«.


Šoljić je izvijestio da je prikupljanje potpisa počelo danas, trajat će do ponedjeljka, a mišljenje radnika bit će izneseno na ročištu na Trgovačkom sudu. »Ako budemo imali dovoljan broj potpisa, oko 60 ili 70 posto, reći ćemo da ‘3. maj’ ide u stečaj«, rekao je.


Radnici »3. maja» i Sindikalni odbor ne žele više ići ni na kakve sastanke, siti smo suhoparnih rasprava, istaknuo je Šoljić i dodao da radnici traže samo konkretan i jasan odgovor kada će biti isplaćene plaće.


Na upit imaju li iz Vlade informacija na osnovi kojih bi se mogao predvidjeti stečaj, Šoljić je odgovorio da je to »teško izmjeriti«, da je ministar gospodarstva Darko Horvat govorio o procesu kojim će se rješavati problemi Uljanika, a »nedugo nakon toga je davao katastrofične izjave«.


»Ako nemamo datum isplate plaća, ne vjerujemo više nikome, ni Vladi, ni ministarstvu, a Upravi Uljanika, koja se pokazala djelima, već odavno ne vjerujemo«, istaknuo je.


Član Sindikalnog odbora Predrag Knežević je rekao da su otkazi rukovoditeljima u ‘3. maju’ dani iako su oni radili po naputku direktora Maksimilijana Percana.


»No, izgleda da je Percan dobio po prstima iz Pule i onda se tako obračunao s našim ljudima«, rekao je, ističući da te rukovoditelje svi podupiru, da su oni ključni za nastavak gradnje brodova te da je riječ o rukovoditeljima gradnje brodske opreme, montaže trupa, plana i održavanja. Dodao je da se radi o daljnjem devastiranju »3. maja« i demonstraciji snage prema radnicima.


Na pitanje o izjavi ministra Horvata da su financijske dubioze u Uljaniku veće nego se dosad činilo, Knežević je rekao da »će ministar Horvat svaki puta kada bude taknuo u Pulu, dobiti veće brojke.«


»Nažalost, on više vjeruje Upravi Uljanika nego radnicima i sindikatima i podliježe njihovim lažima«, rekao je.


Član Sindikalnog odbora Veljko Todorović je istaknuo da je stanje teško te da mnogi odlaze. Na pitanje ima li »3. maj« još snage za gradnju brodova, odgovorio je da te snage ima, ali maske pulske Uprave što se tiče »3. maja» padaju.


Član Sindikalnog odbora Boris Bučanac objasnio je da izjašnjavanje radnika nije zazivanje stečaja, nego se nastoji dobiti njihovo mišljenje u slučaju neisplate plaća, da se očituju slažu li se u tom slučaju s otvaranjem stečaja.


Na pitanje znači li to da više nema izgleda da se pronađe novac za plaće, odgovorio je da je to odlično pitanje za ministra Horvata te da je žalosno ako on tek sada planira razgovore.


Sindikalni odbor »3. maja« u četvrtak je poslao i priopćenje u kojemu navodi da se »3. maj« od 2013. sustavno uništava od vlasnika – Uljanika d.d. te da su silne stotine milijuna kuna i tko zna koliko materijala izneseni iz »3. maja«, koji je svjesno i namjerno doveden u situaciju da gotovo više nije u stanju graditi brodove.


Humanitarna pomoć za radnike 3. maja već se prikupljala, a danas se u Rijeci održava još jedna akcija u kojoj se za njih prikuplja hrana i potrepštine.Prenosimo reagiranje Uljanika u cijelosti:”Poštovani, na temelju Zakona o medijima (NN 59/04, 84/11, 81/13), a sukladno članku 40., molimo objavu Reagiranja na netočne navode iznesene u internetskom izdanju vašeg lista dana 7. ožujka 2019. u članku naslovljenom „Sve više ih vidi spas u tome’: Trećemajci se od danas izjašnjavaju jesu li za pokretanje stečaja u škveru“ autorice Orjane Antešić.Predmetnim se člankom, u kojem su objavljene netočne i neprovjerene informacije te se insinuira nekorektan odnos Uprave prema radnicima 3. MAJ Brodogradilišta, nanosi znatna šteta ULJANIK Grupi, 3. MAJ Brodogradilištu i svim radnicima te dodatno otežava već ionako preteška situacija u kojoj se svim mogućim načinima nastoji izbjeći insovlencijski postupak i osigurati likvidnost za nastavak poslovnih procesa kako u brodogradilištu u Rijeci tako i u Puli.Naime, nije točan navod da se, cit.: „… i ljudima iz prve linije rukovoditelja prijeti otkazima, što škverani tumače kao nastavak maltretiranja“.Nakon usuglašavanja Uprave 3. MAJ Brodogradilišta sa socijalnim partnerima i predstavnicima radnika svih društava na razini ULJANIK Grupe, pa tako i 3. MAJ Brodogradilišta, postignut je dogovor oko iznosa naknade plaće za vrijeme provedeno u štrajku (široj javnosti poznato je da su, nažalost, radnici svih društava ULJANIK Grupe, pa tako i 3. MAJ Brodogradilišta, bili u štrajku u prvom dijelu prosinca 2018.), a koja je niža od naknade plaće za redovan rad.Uvažavajući težak materijalni položaj radnika svih društava članica Grupe, a koji je nastao uslijed neisplate plaća, neprihvatljivo je da petorica rukovoditelja jednog društva (3. MAJ Brodogradilište) u dogovoru s glavnim sindikalnim povjerenikom g, Jurjem Šoljićem, lažiranjem evidencija prisustva radnika prikazuju punu plaću dijelu radnika samo jednog društva (3. MAJ Brodogradilište), prikazujući kao da su cijeli prosinac 2018. radili, čime pored pričinjenja dodatne materijalne štete Društvu dovode dio radnika u povoljniji položaj u odnosu na sve ostale radnike društava članica ULJANIK Grupe, koji su istinito prikazali evidenciju vremena provedenog u štrajku, u skladu s dogovorom postignutim s predstavnicima svih sindikata i Uprave.”