Poznati o svečanosti

Severina: U Rijeci sam provela predivan dio života, to je poseban grad koji me uvijek dočeka toplim zagrljajem

Barbara Čalušić

Pogledat ću i Operu industriale i vjerujem da će Rijeka i tu pružiti nešto drugačije jer Rijeka to uvijek pruža, to je poseban grad u kojem sam bila dočekana i ispraćena s toplim zagrljajima. To će Rijeka ponuditi i što se tiče kulture kao Europska prijestolnica kulture. Čestitam!, kazala je Severina KojićRIJEKA – U Rijeci se danas nalazi niz poznatih i uglednih osoba. Evo kakvi su njihovi dojmovi sa svečanosti otvorenja EPK.


Severina Kojić


“Puno mi znači biti ovdje i stvarno sam sretna što sam pozvana. Ovdje sam provela jedan predivan dio života i jedva čekam vidjeti glumce i sve one s kojima sam se družila.
Pogledat ću i Operu industriale i vjerujem da će Rijeka i tu pružiti nešto drugačije jer Rijeka to uvijek pruža, to je poseban grad u kojem sam bila dočekana i ispraćena s toplim zagrljajima. To će Rijeka ponuditi i što se tiče kulture kao Europska prijestolnica kulture. Čestitam!”


Marko FilipovićZa nas EPK jedan od najvećih projekata. Prvi put u povijesti se dogodilo da Hrvatska predsjeda Vijećem Europe, a u Rijeci nas očekuje preko 600 događanja. Pozivam sve da posjete Rijeku i uživaju u programu koji smo priredili.” Davor BernardićIzuzetno mi je zadovoljstvo biti u Rijeci, ovo je veliko priznanje za Hrvatsku i za Rijeku. Rijeka je kroz povijst pokazala da je grad ujedinjen u različitosti što je i moto Europske unije.

Rijeka je kao lučki grad bila otvorena prema svima pa titula Europske prijestolnice kulture stiže na pravo mjesto. To je mogao biti bilo koji drugi grad u Hrvatskoj, ali je ipak postala samo Rijeka što govori da su sredine kojima upravlja SDP, općine i gradovi, daleko razvijenije s boljim standardom života, ali i daleko perspektivnije.


Mislim da je to izuzetno važna poruka iz Rijeke. Pozivam sve građane Hrvatske da posjete Rijeku, ako i gosti iz europskih zemalja jer se Hrvatska sve više diže u turizmu. Na toj je karti Rijeka možda nepravedno bila zapostavljena jer u njoj postoji veliki potencijal za turistički razvoj grada kao i cijelog Kvarnera.”


Dubravka Šuica“Jako mi je drago da sam nazočna u Rijeci na otvaranju ovog velikog spektakla za Hrvatsku i Rijeku. Bila je to borba koju mi je jako drago da Rijeka dobila te da danas zajedno s Irskom, Hrvatska može predstaviti svoju kulturu.” Gari Cappelli“Govori se o tri do četiri milijuna turista koji će ove godine posjetiti Rijeku. Teško je reći hoće li to biti turisti koji će u prolazu posjetiti Rijeku kojih će sigurno biti ogroman broj, no očekuje se i povećanje između deset i 15 posto turista koji će stalno boraviti u Rijeci.

Nakon EPK ostat će i brojna infrastruktura, tu su tri do četiti muzeja. Uvijek su pitanja nakon takvih događanja treba li to Hrvatskoj treba. Mislim da ova titula daje veliki značaj u daljnjem razvoju kulture, ne samo Rijeke, nego prepoznatljivosti Hrvatske u kulturnom smislu.”