Bivša načelnica policije

Senka Šubat o slučaju Platak: Izrazito nasilničko ponašanje izgrednika trebalo je u startu drugačije tretirati

Damir Cupać

Senka Šubat / Foto Vedran Karuza

Senka Šubat / Foto Vedran Karuza

Puštanje takvih osoba, koje sebe nazivaju borcima, a ustvari se ponašaju kao kukavice, nakon takvih posljedica po napadnute osobe, je pogrešno- bez obzira tko su im roditelji, poručuje Senka ŠubatIz nekog, nama još uvijek nepoznatog, razloga, primorsko-goranska policija vrlo je netransparentno pristupila svome poslu, a posebno u kontekstu informiranja vrlo zainteresirane javnosti, pa je tako otvorila put mnogim spekulacijama, proizvoljnim tumačenjima događaja i raznim javnim naklapanjima, a i dalje od javnosti, namjerno ili ne, krije neke važne podatke i činjenice.


Međutim, odmah treba istaknuti da je već činjenica da se netko usudio osobnim automobilom doći na skijašku ili sanjkališnu stazu i tamo se ludirati sasvim dovoljna i za oštru javnu osudu, ali i za najoštriju moguću zakonom propisanu kaznu, navode u PGS-u osvrćući se na nemio događaj na Platku.


Činjenica skandaloznija i od samog napada


Oni su uvjereni da je policija odlučila jednakim aršinom prozvati i teretiti za remećenje javnog reda i mira i nasilnike iz BMW-a, koji je završio tamo gdje ni u snu ne bi smio biti – na skijaškoj stazi, kao i pripadnike HGSS-a.
– Ta činjenica možda je i skandaloznija i od samog napada Tiriela Luke Abramovića, Mateja Krunića i Lovre Pavelića.


Naša članica, predsjednica PGS-ova ogranka u Bakru i bivša načelnica PU primorsko-goranske Senka Šubat ocijenila je da svakako trebalo obavijestiti Općinsko državno odvjetništvo jer njihovi udarci ostavljaju daleko teže posljedice po napadnute osobe od udarca običnog čovjeka i po njezinom mišljenju svrstavanje jednog ovakvog izgreda pod remećenje javnog reda i mira, barem u početku istrage, je preblago, navode u PGS-u.


Šubat: To je trebalo u startu drugačije tretirati


Iz te stranke citiraju bivšu načelnicu PU primorsko-goranske: “Nemam uvida u postupanje policije i u istražne radnje, no po onome što sam pročitala u medijima i po reakcijama službenih osoba iz HGSS-a, smatram da se radi o izrazito nasilničkom ponašanju izgrednika koje je trebalo u startu drugačije tretirati.


Puštanje takvih osoba, koje sebe nazivaju borcima, a ustvari se ponašaju kao kukavice, nakon takvih posljedica po napadnute osobe, je pogrešno – bez obzira tko su im roditelji”.


U PGS-u se čude kvalifikacijama zadobivenih ozljeda koje su okarakterizirane kao lakše.


Samo pukom srećom izbjegnute teže posljedice


– A govorimo o prijelomu ruke, potom o udarcima nogom u glavu čovjeka koji je sjedio na snijegu, a koji je poslije udarca izgubio svijest, o unutrašnjem krvarenju ženske osobe koja je pokušavala, kako se vidi na snimci, razdvojiti sukobljene i pobrala nekoliko žestokih udaraca vrlih boraca obučenih za previjanje, a ustvari masakriranje ljudi koji bespomoćno sjede na snijegu.


Samo pukom srećom nije došlo do kudikamo težih posljedica po pretučenog, pa i smrtnog ishoda. Bi li i tada policija sve karakterizirala kao remećenje javnog reda i mira?


I to gotovo svih sudionika. Bi li ravnatelj riječkog KBC-a i tada pričao o lakšoj ozljedi, iako su mnogi liječnici proteklih dana javno progovorili da je svaki potres mozga teška, ne teža nego teška tjelesna ozljeda.


Je li uzrok takvog ponašanja i policije i ravnatelja riječkog KBC-a činjenica da je prvospomenuti nasilnik sin lokalnog HDZ-ovog čelnika i čovjeka koji u Hrvatskim šumama obnaša dužnost upravitelja šumarije u Crnom lugu, a, uzgred, upravo se Hrvatske šume ovih dana proziva kao mjesto gdje visokopozicionirani članovi HDZ uhljebljuju svoje bližnje, pitaju se u PGS-u.